RECEPT: Vertikálna citrónová torta z Pečie celé Slovensko

Mohlo by sa zdať, že príprava torty je náročnou úlohou. Nuž, nie je to ako pripraviť palacinky alebo hrnčekovú bublaninu. Avšak netreba byť vyučeným cukrárom, aby človek zvládol doma upiecť nejakú tortu. Stačia trochu šikovnejšie rúčky, čas a hlavne dobrý recept. A ten má pre vás Inga z relácie Pečie celé Slovensko. Podľa jej postupu si môžete pripraviť fantastickú tortu s kokosovým piškótovým cestom a citrónovým krémom.

Kokosové piškótové cesto:

  • 80 g kokosové mlieko
  • 110 g maslo
  • 6 ks bielka 
  • 260 g cukor kryštálový
  • 9 žĺtka
  • štipka soli
  • 165 g múka hladká
  • 5 g prášok do pečenia
  • 20 g strúhaný kokos

Citrónový krém:

  • 1.5 g želatína
  • 80 g cukor kryštálový
  • 4 ks žĺtka
  • 75 g citrónová šťava
  • kôra z 1 bio citróna
  • 90 g maslo
  • 5 vetvičiek estragónu

Ganache krém:

  • 4 g želatína
  • 230 g biela čokoláda 
  • 340 g šľahačka 33 %
  • kôra z 2 bio citrónov
  • 780 g mascarpone

Citrónový gél:

  • 60 g cukor kryštálový
  • 2 g agar
  • 50 g voda
  • 50 g citrónová šťava
  • kôra z 1 bio citróna

GANACHE

Želatínu zalejeme vodou 1:6. Šľahačku zohrejeme, a vylejeme na čokoládu, pridáme želatínovú masu a citrónovú kôru, premiešame. Necháme trochu vychladnúť a pridáme citrónovú kôru. Dáme do chladničky. Po vychladnutí vyšľaháme s mascarpone.

CITRONOVÝ KRÉM

Želatínu zalejeme vodou 1:6. Cukor, žĺtka, šťavu a kôru z citróna zmiešame a zohrejeme. Pridáme želatínovú masu, necháme trochu vychladnúť a potom pridáme maslo a nakrájaný estragón. Necháme vychladnúť.

CITRÓNOVÝ GÉL

Cukor zmiešame s agarom. Vodu a citrónovú stavu zohrejeme, pridáme cukor s agarom a citrónovou kôrou, prevaríme chvíľku. Necháme vychladnúť, po vychladnutí zmixujeme tyčovým mixérom.

KOKOSOVÉ CESTO

Rúru zohrejeme na 175 °C. Na plech dáme papier na pečenie.

Kokosové mlieko s maslom zohrejeme. Bielka vyšľaháme s polovicou cukru a soľou. Žĺtka vyšľaháme s druhou polovicou cukru. Muku premiešame a preosejeme. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme suché ingrediencie, maslo s mliekom a nakoniec zbytok snehu. Cesto vyložíme na 2 plechy, posypeme strúhaným kokosom a pečieme cca 15min.

Každý plat rozkrojíme na 3 rovnaké obdĺžniky. Najskôr piškótové cesto natrieme ganache a potom citrónovým krémom. Začíname stáčať prvý obdĺžnik, potom už stočene cesto spojíme s druhým obdĺžnikom a stočíme a tak pokračujeme kým nepoužijeme všetky obdĺžniky. Tortičku necháme schladiť. Keď torta vychladne, natrieme ju zbytkom krému, na vrch dáme citrónový gél a ozdobíme.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE