Chcete vyrobiť oslávencovi darček? A čo tak nejaký jedlý darček? Skvelou voľbou je aj jedlá kytica, ktorá je jednak krásna na pohľad a na druhú stranu bude aj skvelo chutiť. Táto pozostáva z brownies nanukov, lineckých koláčikov a ovocia v čokoláde. No kto by jej odolal? Recept prináša Lucka z relácie Pečie celé Slovensko.
Odporúčame: Košíčky z vínového cesta z Pečie celé Slovensko
Brownies:
- 200 g horkej čokolády
- 200 g masla
- 1 štipka soli
- 200 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 3 PL hladkej múky
- 1 KL kypriaci prášok do pečenia
- 2 PL kakaa
Nanuky:
- 100 g masla
- 50 g orieškového praliné
- 300 g bielej čokolády na obalenie
- 2 PL kokosového tuku
Linecké koláčiky:
- 100 g horkej čokoláda
- 30 g šľahačkovej smotany
- 1 žĺtok
- 70 g práškového cukru
- Citrónová kôra
- 175 g hladkej múky
- 125 g masla
- Kakao- na stopy
Ďalšie suroviny na ozdobenie:
- 250 g jahôd
- 100 g physalis
- 125 g černíc
- 125 g čučoriedok
- Kokosový orech
- 300 g bielej čokolády na namáčanie
- Cukrová vata
- Potravinové gélové farby (zelená, žltá, fialová)
- Práškové farby zelená, čierna, fialová, hnedá
Postup prípravy jedlej kytice:
- Brownies – čokoládu s maslom rozpustime v hrnci. Vypneme sporák a pridáme cukor, zamiešame vajcia a nakoniec pridáme sypké suroviny. Pečieme na 180 stupňov 30 minút na papieri na pečenie na plechu 20x20cm.
- Nanuky – brownies v miske rozdrvíme a zmiešame s maslom a praliné. Vytvoríme kompaktnú hmotu, ktorú natlačíme do foriem a dáme do mrazničky na 3-4 hodiny zatuhnúť. Zamrazene nanuky namáčame v rozpustenej čokoláde s tukom, po chvíľke nám zatuhnú.
- Linecké koláčiky – všetky suroviny okrem čokolády a šľahačky vymiešame na hladké cesto, necháme ho v chladničke odpočinúť cca 30 - 60 minút. Pomocou valčeka na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrojíme potrebné tvary. Pečieme na 180 stupňov 8 až 10 minút.
- Plnenie/spájanie – roztopenú čokoládou zmiešame so šľahačkou a necháme vychladnúť do požadovanej konzistencie - niečo ako pasta . Do každého koláčika dáme špajdľu. Stopy som robila pomocou detských figúrok dinosaurov - otlačky s kakaom.
- Jahody pripevníme na špajdľu a namočíme do rozpustenej čokolády. Takto prichystáme všetky druhy ovocia podľa želania. Kokosový orech - poprosíme manžela, suseda.... o rozpílenie na polovice.
- Na nanuky si vyrobíme dinosaurie pazúriky z modelovacej hmoty, ktorú podfarbíme na zeleno. Dotieňujeme práškovými farbami pomocou štetca. Z hmoty vymodelujeme aj vajíčka, ktoré naaranžujeme do kokosového orecha. A už len podľa fantázie aranžujeme do tvaru kytice.
- Na dekoráciu môžeme použiť jedlé listy hosty.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko