Hľadáte tip na skutočne originálny darček? A čo tak jedlá kytica? Ale nie tá z obchodu, ale vlastnoručne vyrobená. Inšpirovať sa môžete napríklad aj výtvorom Zuzky z relácie Pečie celé Slovensko. Jej jedlá kytica pozostáva zo sušienok lepených javorovým sirupom, škoricových zvieratiek z odpaľovaného cesta a zvieratiek z ovocia. Takáto peknučká jedlá torta rozhodne poteší oslávenca a hodí sa trebárs aj na oslavy spojené s narodením dieťatka. Hor sa do práce!
Odporúčame: Domáce oškvarkové pagáče z Pečie celé Slovensko
Lepené sušienky s javorovým sirupom:
- 230 g zmäknutého masla
- 140 g kryštálového cukru
- 270 g hladkej múky
- 70 g mandľovej múky
- 1 ČL škorice
- 3 g soli
- 30 g zmäknutého masla
- 170 g práškového cukru
- 45 g javorového sirupu
- 2 PL mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 bielkov
- 150 g práškového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy
- kvapka oranžovej gélovej farby
- oranžová prášková farba
- Hnedá prášková farba
- Čierna prášková farba
- Biela prášková farba
- Čierna potravinárska fixka
- 1 vajce (na upevnenie špajdle v sušienke)
- Trocha vodky na riedenie farieb
Odpaľované líšky a jelenčeky so škoricovou plnkou:
- 118 ml vody
- 57,5 g masla
- 67,5 g hladkej múky
- 1 PL cukru
- Štipka soli
- 2 vajcia
- 236 g mlieka
- 57 g cukru
- 4 žĺtky
- 21 g kukuričného škrobu
- 48 g masla izbovej teploty
- 1 ČL škorice
Jablkové a hruškové zvieratká v karameli:
- 3 Granny smith jablká
- 3 hrušky Wiliams
- 200 g kryštálového cukru
- 50 g vody
- 1 ČL octu
Ostatné prísady:
- 6 fíg
- 300 g physalisu
- 300 g 54,5 % horkej čokolády
- 300 g zlatej čokolády
- 100 g čučoriedok
- 200 g červeného hrozna (v strapci)
- 10 g kakaového masla
- červená prášková potravinárska farba
- biela potravinárska farba
Postup prípravy jedlej kytice:
- Sušienka – rozmiešame maslo s cukrom, soľou a škoricou. Primiešame múku a vytvarujeme jednotné cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odstáť 20 minút. Rozohrejeme rúru na 170 stupňov.
- Cesto rozvaľkáme na 1 cm a povykrajujeme sušienky. Poukladáme na plech na pečenie, do polovice sušienok vtlačíme špajdle namočené vo vyšľahanom vajíčku. Dáme piecť cca 25-30 minút. Necháme ich úplne vychladnúť.
- Plnka – vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a javorovým sirupom, vanilkovým extraktom. V prípade potreby môžeme plnku zriediť mliekom. Sušienky naplníme krémom a zlepíme dokopy.
- Poleva – vyšľaháme bielok s cukrom a citrónovou šťavou. Polovicu zafarbíme na oranžovo. Polevu natrieme na sušienky a dozdobíme práškovými farbami. Rozohrejeme rúru na 190 stupňov.
- Odpaľované cesto – zmiešame vodu s maslom, cukrom a soľou a na vyššej panvici privedieme k varu. Pridáme múku a rýchlo zmiešame, kým nevznikne jednotná hmota.
- Cesto chvíľku odpaľujeme na panvici, a potom ho necháme trochu vychladnúť.
- Cesto zmiešame s vajcami, kým nevznikne hladké cesto, ktorým naplníme cukrárske vrecúško. Na plech vyložený papierom na pečenie nanesieme odpaľované cesto, plech trochu postriekame vodou a dáme piecť na cca 30-35 minút. 5 minút pred koncom pečenia odpaľované tváričky poprepichujeme, aby sa dobre vysušili.
- Krém – dáme variť mlieko so škoricou, medzitým v miske vymiešame vajcia s cukrom a kukuričným škrobom.
- Trochu zohriateho mlieka rozmiešame v žĺtkovej zmesi, potom ju prelejeme do zbytku mlieka a za stáleho miešania privedieme k varu. Plameň stiahneme a varíme do zhustnutia.
- Prikryjeme potravinárskou fóliou, tak aby sa fólia dotýkala krému a dáme schladiť.
- Primiešame maslo a hotovým krémom naplníme cukrárske vrecúško. Do vychladnutých odpaľovaných zvieratiek spravíme dierky a naplníme ich krémom.
- 200 g horkej čokolády vo vodnej kúpeli zohrejeme na 47-50 stupňov, kým sa úplne nerozpustí. Odstránime z kúpeľa a pridáme 100 g tej istej čokolády, dôkladne rozmiešame a schladíme na 27 stupňov za občasného miešania. Čokoládu zohrejeme na 34 stupňov.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko