Hoci dobošové rezy nepochádzajú zo Slovenska, ale z Maďarska, aj u nás patria k tradičným zákuskom, ktoré sa často objavujú na slávnostných stoloch. Ich príprava nie je úplne jednoduchá a rýchla, ale zase nie je ani zvlášť náročná a zdĺhavá. Výsledok však v každom prípade bude stáť za to. Postupovať môžete podľa receptu z Pečie celé Slovensko. Hor sa do pečenia!
Odporúčame: RECEPT: Likérové špice z Pečie celé Slovensko
Suroviny na korpus:
- 160 g žĺtky
- 240 g bielky
- 160 g cukor krupica
- 48 g roztopené maslo
- 160 g polohrubá múka
Suroviny na krém:
- 250 g vajcia
- 250 g cukor krupica
- 22 g vanilkový cukor
- 295 g maslo
- 250 g horká čokoláda
- 44 g kakaové maslo
- 44 g 100 % horká čokoláda, čokoládový likér
Karamelová ozdoba:
- 200 g cukor krupica
Postup prípravy dobošových rezov
Korpus:
- Žĺtky miešame s 1/3 cukru dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď má zmes konzistenciu peny, prilejeme vlažné maslo.
- Spenené žĺtky s roztopeným maslom iba jemne premiešame tak, aby sa nezmenšil objem peny.
- Bielky s 2/3 cukru vyšľaháme na tuhý sneh.
- Opatrne primiešame spenené žĺtky.
- Postupne po malých častiach pridáme múku.
- Na 3 plechy, pokryté papierom na pečenie, následne namastených a pomúčených rovnomerne rozdelíme hmotu
- Pláty pečieme zo začiatku na nízkej teplote (približne 160 °C).
- Keď sa korpus zdvihne, teplotu zvýšime na 180 °C a pečieme 8-10 minút.
- Po upečení nožom opatrne oddelíme korpus od plechu a rozdelíme na polovicu po dĺžke pravidelné obdĺžniky.
Krém:
- Vajcia spolu s cukrom zohrejeme počas stáleho miešania na približne 75 °C, potom až do vychladnutia šľaháme, kým nevznikne pena.
- Maslo speníme spolu s vanilkovým cukrom.
- Čokoládu, kakaové maslo a kakaový likér roztopíme (max. na teplotu 40 °C), zmiešame a postupne pridáme k spenenému maslu.
- Počas miešania ku kakaovému krému pomaly prilievame vychladnutý základ z vajíčok.
Karamelová ozdoba:
- Cukor roztopíme tak, aby bol úplne hladký a zlatohnedý.
- Nalejeme ho na zvyšný 6. plát, rovnomerne rozotrieme a pred úplným stuhnutím nožom rozdelíme.
- Takto nachystaný plát položíme na tortu.
- Ešte raz potrieme obvod torty maslovým krémom.
Dokončenie:
- 5 korpusov natrieme vrstvou krému v hrúbke korpusu a postupne vŕšime na seba.
- Krémom natrieme aj obvod torty a vrch a necháme stuhnúť.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko