Maliny sú úžasným letným ovocím plným vitamínov a antioxidantov. Dokonale sa hodia napríklad k čokoláde. Spolu dokážu vytvoriť neodolateľnú kombináciu v rôznych maškrtách, dezertoch, zákuskoch či múčnikoch. Ak ani vy neviete odolať malinám a už vôbec nie čokoláde, táto čokoládovo-malinová torta od Miňa z relácie Pečie celé Slovensko je pre vás to pravé orechové. Vyskúšate?
Cesto 1:
- 5 vajec
- 200 g kryštálového cukru
- 0,05 l olej
- 0,05 l voda
- polka prášku do pečiva
- 100 g polohrubá múka
- 100 g hladká múka
Cesto 2 (na roládu):
- 8 vajec
- 320 g kryštálový cukor
- 0,1 l olej
- 0,1 l voda
- 160 g hladká múka
- 160 g polohrubá múka
- prášok do pečiva
Plnka:
- 5 vajec
- 300 g kryštálový cukor
- 200 g čokoláda 52 %
- 700 g maslo
Malinový džem na potretie:
- 400 g mrazené maliny
- 50 g práškový cukor
Plnka na potretie torty (swiss merinque):
- 250 g maslo
- 180 g kryštálový cukor
- 110 g vaječné bielka
- 100 g kakao
Ozdoba:
- 150 g čerstvé maliny
- zlata prášková farba
- bielkové pusinky (2 bielky + kryš. cukor, 45 g práškový cukor)
- 200 g isomalt + červená farba
Postup:
- Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého potom pridáme (zašľaháme) žĺtka. Potom pridáme olej a vodu a na koniec múku s práškom do pečiva. Prelejeme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 20 až 25 min.
- Pripravíme si druhý korpus na roládu. Postup rovnaký ako pri korpuse na tortu, len ho rozdelíme na dve časti do obdĺžnikových plechov. Pečieme pri 180 stupňoch asi 15 min.
- Pripravíme si plnku. Vajcia a cukor šľaháme nad parou, pridáme čokoládu a šľaháme do zhustnutia, potom odstavíme a vychladíme. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, do ktorej postupne zašľahávame vaječnú zmes.
- Sirup na kropenie torty si pripravíme zo šťavy malín + cukor + voda.
- Vychladnutý tortový korpus si rozrežeme na polovicu. Spodný korpus pokropíme sirupom, potrieme malinovým džemom a trochou krému. Obdĺžnikový korpus pokropíme sirupom, potrieme džemom a nakoniec pridáme rozmrazené maliny.
- Plát si rozrežeme na 5 častí (pásov). Pásy rolujeme postupne do veľkej rolády, ktorú následne položíme na tortový korpus.(pokryje celý korpus torty).
- Vrchnú časť tortového korpusu pokropíme sirupom, potrieme džemom a plnkou a preklopíme ho na roládu. Môžeme trocha zaťažiť.
- Spravíme si swiss merinque: bielky s cukrom metličkou miešame nad parou, pokiaľ sa nám nerozpustí cukor, odstavíme a šľaháme, pokým nebude sneh krásne lesklý a tuhý. Do vychladeného snehu zašľaháme zmäknuté maslo a vyšľaháme do hladka. Pridáme kakao.
- Celú tortu potrieme krémom (swiss cream), uhladíme. Z isomaltu si urobíme červený kalich do, ktorého dáme čerstvé maliny a pusinky. Tortu ešte pofŕkame zlatou farbou.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko