Pripravte si spolu s nami túto famóznu palacinkovú tortu. Je vytvorená z banánových palaciniek a vo svojom vnútri ukrýva okrem banánov aj mascarpone so slaným karamelom. Pripraviť si ju môžete podľa receptu od Dominiky z relácie Pečie celé Slovensko. Ako si ju vyzdobíte, je len na vás. Dôležité je, že si na nej rozhodne pochutnáte.
Suroviny na palacinky:
- 8 banánov
- 4 vajcia
- 2 PL olivového oleja
- 3 PL medu
- Štipka soli
- 640 g hladkej múky
- 4 ČL sódy bikarbóny
- 1 l kokosového mlieka
Plnka:
- Slaný karamel
- 750 g mascarpone
- 500 ml smotanovej šľahačky 33 %
- 3 banány
- 2 PL práškový cukor
Slaný karamel:
- 100 g kryštálového cukru
- 250 ml smotanovej šľahačka 33 %
- 400 g bielej čokolády
- 1 KL soli
Postup prípravy palacinkovej torty:
- Banány dáme do mixéra spolu so 4 vajcami, olivovým olejom a medom. Rozmixujeme, kým nám nevznikne tekutá hmota. Preosejeme múku a k nej pridáme štipku soli a sódu bikarbónu. K sypkej zmesi prilejeme tekutú banánovú hmotu a metličkou miešame. Keď nám vznikne tuhé cesto pomaly primiešavame kokosové mlieko. Miešame ručne metličkou, kým nám nevznikne tečúce cesto a všetky suroviny sa nespoja. Necháme odležať v chladničke cca 10-15 minút.
- Do hrnca vysypeme 100 g kryštálového cukru a varíme, kým sa cukor neroztopí. V druhom hrnci si zatiaľ zohrejeme smotanu, kým nám nezačne vrieť. Keď sa cukor roztopí a má hnedú farbu, pomaly prilievame zohriatu smotanu. Musíme stále miešať, inak sa nám karamel zrazí. Na záver pridáme nalámanú bielu čokoládu a soľ. Dáme do chladničky vychladnúť.
- Palacinkové cesto vytiahneme z chladničky a začneme s prípravou palaciniek. Na panvicu si dáme olej. Keď bude dobre rozohriaty, cesto naberieme na malú naberačku a vylejeme na panvicu. Najprv opečieme z jednej strany (cca 40 sekúnd), potom palacinku otočíme. Pred tým, než budeme palacinky plniť je dobré ich nechať dobre vychladnúť, aby sa nám na nich krém netopil.
- Krém si pripravíme nasledovne. Mascarpone, smotanu a polovicu z urobeného vychladnutého karamelu dáme do kuchynského robota. Vyšľaháme tuhý krém.
- Začneme vrstviť. Položíme palacinku na podložku, na ňu nanesieme 1 lyžicu krému, rozotrieme a jemne polejeme slaným karamelom, ktorý nám ostal. Priložíme ďalšiu palacinku a pokračujeme vo vrstvení. Na vrchnú palacinku nanesieme zostatok krému a môžeme poliať zvyšným karamelom.
- TIP – po každej piatej vrstve môžeme naukladať čerstvé banány.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko