Výživná polievka zo šťaveľa na každý deň

Polievky sú odpradávna základom vyváženej stravy. Tradícia našich starých materí nás až dodnes učí, aby sme polievku zaradili do menu našej rodiny v poradí na prvé miesto. Doprajeme si tak výživnú stravu, pripravíme žalúdok na ďalší chod a dostaneme do nášho organizmu veľa vitamínov a výživných látok. A nemusí to byť len klasický vývar! Sezónne potraviny sú skvelou ingredienciou na prípravu ľahkých a rýchlych polievok. A recept na jednu z nich vám práve teraz prinášame.

V hlavnej úlohe ŠŤAVEĽ!

Táto kyslá lúčna bylina sa pestuje ako liečivá rastlina alebo listová zelenina. Šťaveľ je síce poriadne kyslý, ale má liečivé účinky. Jeho pestovanie je jednoduché a nenáročné. Ak si ho zasadíte u vás doma, doprajete si celoročnú dávku vitamínov. Tak prečo ho nevyskúšať aj v polievke?

Odporúčame: Slaný koláč z mletého mäsa – oplatí sa vyskúšať!

štaveľ

Zdroj: Shutterstock®

Čo budeme na prípravu šťaveľovej polievky potrebovať?

  • 3 hrste šťaveľa
  • 1 hrsť špenátových listov
  • 2 – 3 zemiaky (podľa veľkosti)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja alebo masla
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie

Ako na to?

  • Listy šťaveľa a špenátu prepláchneme pod prúdom studenej vody a necháme odkvapkať.
  • Ošúpeme si zemiaky a pokrájame ich na kocky.
  • V hrnci na rozohriatom masle alebo oleji orestujeme na kolieska pokrájanú jarnú cibuľku. Zľahka ju osolíme a keď zmäkne, pridáme na plátky pokrájaný cesnak a restujeme asi minútku, aby sa cesnak nepripálil.
  • Do hrnca pridáme zemiaky, zalejeme ich vývarom a všetko spolu zakryté varíme, kým zemiaky nezmäknú, čo bude trvať približne 20 minút.
  • Potom do polievky vložíme listy šťaveľa a špenátu, povaríme zhruba minútku a polievku odstavíme.
  • Polievku rozmixujeme ponorným mixérom.
  • Ešte horúcu šťaveľovú polievku dochutíme soľou, mletým korením a môžeme servírovať pokvapkanú olivovým olejom. K šťaveľovej polievke sa skvele hodí napríklad varené vajíčko či domáce opečené chrumkavé krutóny. Dobrú chuť!

Zaujme vás: Pred letom ešte stíhaš schudnúť! Pomôže ti voda z ovsených vločiek

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE