Kuracia pečeň patrí medzi obľúbené suroviny v mnohých kuchyniach sveta. Je cenovo dostupná, plná živín, a ak ju správne pripravíte, chutí naozaj fantasticky. Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby, a tak si ju aj vďaka našim receptom môžete dopriať častejšie a vôbec vás neomrzí.
Prečo zaradiť kuraciu pečeň do jedálnička?
Kuracia pečeň je bohatá na esenciálne proteíny, ktoré podporujú rast svalov a ich regeneráciu. Obsahuje aj železo, vitamíny skupiny B, ktoré podporujú energiu a správne fungovanie nervového systému, a vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre dobrý zrak, imunitu a zdravú pokožku.
Dosť dôvodov na to, aby sme kuracej pečeni v našom jedálničku občas uvoľnili miesto. V porovnaní s cenami mäsa nie je taká drahá, a napriek tomu nám poskytne cenné živiny a dobre nás zasýti. Pri príprave pečene dbajte na to, aby bola čerstvá a aby ste ju spracovali správne, inak by mohla stratiť svoje zdravotné benefity a jedinečnú chuť.
Odporúčame: Dedko Jožko a jeho tajomstvo klobás: Tajný trik, vďaka ktorému vydržali chutné celé mesiace!
Klasická kuracia pečeň na cibuľke
Ingrediencie:
- 500 g kuracej pečene
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie, majorán
- 2 PL oleja alebo masla
Postup: Očistite kuraciu pečeň od blán a prepláchnite ju pod tečúcou vodou. Na panvici rozohrejte olej alebo maslo a pridajte na plátky nakrájanú cibuľu. Pridajte cesnak nasekaný nadrobno a následne kuraciu pečeň. Restujte na strednom ohni, kým pečeň nie je jemne hnedá a uvarená domäkka (cca 8-10 minút).
Dochuťte soľou, čiernym korením a trochou majoránu. Podávajte s čerstvým chlebom, zemiakovou kašou alebo so zemiakovými lokšami.
Pečená kuracia pečeň na bylinkách
Ingrediencie:
- 500 g kuracej pečene
- olivový olej
- soľ, čierne korenie
- sušený tymian, rozmarín a bazalka
- citrónová šťava
Postup: Predhrejte rúru na 200 °C. Kuraciu pečeň očistite a osušte papierovým obrúskom. Pečeň položte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a posypte bylinkami. Pečte približne 15-20 minút. Po upečení pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte. Takto pripravená pečeň sa skvelo hodí k šalátom alebo k teplým bagetám.
Kuracia pečeň v smotanovej omáčke
Ingrediencie:
- 500 g kuracej pečene
- 1 cibuľa
- 200 ml smotany na varenie
- 2 PL hladkej múky
- soľ, čierne korenie, paprika
- 2 PL oleja alebo masla
Postup: Na panvici osmažte cibuľu dozlatista. Pridajte očistenú kuraciu pečeň a opekajte, kým sa nezatiahne. Posypte múkou, premiešajte a zalejte smotanou. Dochuťte soľou, korením a trochou sladkej papriky. Varte na miernom ohni, kým omáčka nezhustne a pečeň nebude mäkká. Zatiaľ si užívajte tú nádhernú vôňu. Podávajte s ryžou alebo zemiakovou kašou.
Odporúčame: Recepty s kuracími prsami: 5 skvelých tipov na chutné jedlá
DepositphotosPaštéta z kuracej pečene
Ingrediencie:
- 500 g kuracej pečene
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g masla
- soľ, korenie, muškátový oriešok
- 50 ml brandy alebo portského vína
Postup: Na masle orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte kuraciu pečeň a opečte ju domäkka. Dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Prilejte brandy a nechajte odpariť alkohol. Všetko rozmixujte na jemnú pastu a primiešajte zmäknuté maslo. Paštétu vložte do misky, zakryte fóliou a nechajte stuhnúť v chladničke. Podávajte s čerstvým chlebom alebo toastmi.
Kuracia pečeň na ázijský spôsob
Ingrediencie:
- 500 g kuracej pečene
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL medu
- 1 ČL sezamového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- sezamové semienka na posypanie
Postup: Kuraciu pečeň očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Na panvici zohrejte sezamový olej a pridajte nasekaný cesnak. Pridajte pečeň a restujte na strednom ohni. Zalejte sójovou omáčkou zmiešanou s medom a krátko povarte. Hotové jedlo posypte sezamovými semienkami a podávajte s jazmínovou ryžou.
Odporúčame: Odhaľte kuchárske tajomstvo: Prečo sa vám odlupuje obal z rezňa?
Tipy na prípravu kuracej pečene
- Dávajte pozor, aby ste pečeň nevarili príliš dlho, inak vám stvrdne.
- Pred varením ju nechajte odležať v mlieku – pomôže to odstrániť prípadnú horkosť.
- Nebojte sa experimentovať s korením a bylinkami podľa chuti, pečeň je však najlepšie soliť až na záver.
Kuracia pečeň je univerzálnou surovinou, ktorá sa dá pripraviť na desiatky spôsobov. Viete si z nej pripraviť rizoto s hráškom, osmažiť ju na cibuľke, farebnej paprike a víne alebo vyskúšajte niektorý z našich receptov a prekvapte svojich domácich stravníkov novými, netradičnými chuťami. Niekedy to chce zmenu.