Aj vy milujete vôňu čerstvo upečeného chleba? V tom prípade si možno vlastný chlieb pečiete i v pohodlí domova. Ak hľadáte dobrý recept na chlieb alebo chcete vyskúšať niečo nové, pustite sa do tohto ražno-pšeničného chlebíka s čiernym sezamom v tvare kvetu. V relácii Pečie celé Slovensko ho upiekla súťažiaca Lucia. A rovno si k nemu pripravte aj chutnú tuniakovú nátierku.
Cesto:
- 450 g pšeničná chlebová múka
- 100 g ražná chlebová múka
- 100 g ražná celozrnná múka
- 1/2 droždie
- 350 g voda
- 11 g soľ
- čierny sezam
Nátierka:
- 2 konzervy tuniak
- 100 g tavený syr
- 1 ks šalotka
- 50 g krájané olivy
- 50 g malé kapary v náleve
- korenie
- soľ
- polievkové bylinky
- vegeta natur
Postup:
- V hnetacej mise zmiešať 300 g vody so všetkou múkou, hnietiť cca 5 minút. Prekryť a nechať prebiehať autolýzu cca 15 minút.
- Zarobiť si vo zvyšku vody a droždia kvások a 5 minút ho nechať aktivovať. Pridať do zamieseného cesta a miesiť cca 5 minút. Prekryť na cca 15 minút.
- Pridať soľ a opäť hnietiť. Preložiť do mierne vymastenej misy, prekryť a nechať kysnúť na teplom mieste cca 45 minút.
- Nátierka: Scedíme tuniaka, pridáme nakrájanú na drobno šalotku, nakrájané olivy, kapary, tavený syr a poriadne premiešame, okoreníme a osolíme. Dáme do chladu.
- Zapneme rúru na 230 °C, 2 plechy necháme predohriať.
- Po vykysnutí cesto vyklopiť na pomúčenú dosku, rozdeliť na 10 rovnakých dielov (odvážiť). Jeden diel vytvarujeme do gule, jemne pokropíme a vyvaľkáme v čiernom sezame, odložíme stranou mierne podkysnúť. 9 dielov vyvaľkáme do rovnakého tvaru lúčov a umiestnime na pečiaci papier tak, že sezamová guľa bude stred a od nej pôjde 9 lúčov, tie postupne pozatáčame jedným smerom, aby sa vytvorila špirála. Lúče pomúčime cez sitko a na sezamovú guľu cez šablónu vytvoríme vzor.
- Ak ostane čas, necháme ešte pár minút podkysnúť.
- Keď je rúra predohriata, vytiahneme horný plech a rýchlo naň preložíme chlebík s papierom, vložíme do rúry a do spodného plechu nalejeme vriacu vodu. Necháme piecť 10 minút. Potom plech s vodou vyberieme, znížime teplotu na 210 °C a necháme piecť ďalších cca 20 minút. Po dopečení necháme vychladnúť na mriežke.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko