Hrnčeková bublanina – TOP recepty, ktoré bude vaša rodina aj návštevy milovať

recepty na hrnčekovú bublaninu

Bublanina je jedným z najobľúbenejších a najjednoduchších koláčov, ktoré si môžete pripraviť kedykoľvek ako dezert po dobrom jedle či pohostenie pre návštevy. Inšpirujte sa našimi receptami na skvelé hrnčekové bublaniny, ktoré si určite zamilujete. Či už s tvarohom, pudingom, čerstvým ovocím, alebo lahodnou čokoládou, tieto receptúry vás nikdy nesklamú. A navyše sa pripravujú jednoducho a rýchlo.

Čo je to bublanina?

Bublanina je obľúbený ovocný koláč, ktorý nám umožňuje skvelo zužitkovať sezónne ovocie. Cesto je obyčajne jemné, nadýchané a skôr riedke, vďaka čomu sa vytvárajú typické bubliny. Vznikajú vďaka špecifickému pomeru múky, vajíčok a kvapaliny, ktoré sa pri pečení od seba oddelia a vytvoria krásne vzdušné textúry.

Bublanina sa líši od klasických koláčov v tom, že ovocie je často umiestnené priamo na cesto, čím získava charakteristický vzhľad a chuť. Existuje množstvo variantov bublaniny, či už s čerstvým ovocím, ako sú jahody, čučoriedky, rebarbora či broskyne, alebo s tvarohom, čokoládou či posýpkou. Každá verzia je unikátna, no všetky spája jedno – jednoducho sa pripravujú a sú vždy chutné.

Prečo si upiecť hrnčekovú verziu bublaniny?

Hrnčeková bublanina je dokonalým riešením, ak chcete rýchlo a jednoducho pripraviť lahodný koláč bez nutnosti váženia. Prečo ju tak milujeme?

  • Rýchlosť a jednoduchosť – Stačí vám len obyčajný hrnček na odmeranie ingrediencií. Mnoho receptov nevyžaduje žiadne zložité postupy.
  • Žiadne váženie – Zbavíte sa zbytočného váženia a sčítať jednotlivé ingrediencie je hračka.
  • Úspora času – Príprava cesta je veľmi rýchla, a keďže sa rýchlo upečie, môžete mať koláč o chvíľu na stole.
  • Flexibilita – Môžete experimentovať s rôznymi prísadami, ako sú rôzne druhy ovocia, tvaroh, orechy alebo čokoláda.

hrnčeková bublanina
Freepik

Recepty na hrnčekové bublaniny

1. Hrnčeková bublanina s tvarohom

Tento recept na hrnčekovú bublaninu s tvarohom je ideálny pre milovníkov jemných, krémových príchutí. Tvaroh dodá bublanine extra vláčnosť a skvelú chuť.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček tvarohu
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • kôra z 1 citróna (voliteľne)

Postup: Všetky ingrediencie zmiešajte v miske a vylejte do vymastenej formy. Pečte na 180 °C asi 30-35 minút, kým cesto nie je zlatisté a upečené.

2. Hrnčeková bublanina s pudingom

Tento recept s pudingom je veľmi obľúbený, pretože puding dodá bublanine krásnu krémovú textúru a príjemne jemnú chuť.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 vanilkový puding (prášok)
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 prášok do pečiva

Postup: Zmiešajte všetky ingrediencie do hladkého cesta a nalejte ho do formy. Pečte pri teplote 180 °C asi 30 minút, kým povrch nie je zlatistý.

3. Hrnčeková bublanina s jahodami

Jahody spríjemňujú naše letné dni. Táto bublanina je veľmi šťavnatá a osviežujúca.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • čerstvé jahody (alebo mrazené, ak je sezóna mimo)

Postup: Zmiešajte ingrediencie do hladkého cesta a vylejte ho do formy. Navrch cesta pokladajte nakrájané jahody a pečte na 180 °C asi 30-35 minút.

4. Hrnčeková bublanina s posýpkou

Posýpka je obľúbeným doplnkom koláčov, dodá bublanine špeciálny krehký povrch.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • cukor, škorica na posypanie

Postup: Zmiešajte všetky ingrediencie do hladkého cesta, ktoré potom vylejte do formy. Posypte zmesou cukru a škorice a pečte na 180 °C približne 30 minút.

čokoládová bublanina
Freepik

5. Hrnčeková čokoládová bublanina

Máte radi čokoládu? Čokoládová bublanina je bohatá a úžasne chutná.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka kakaa
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 100g čokolády na varenie (rozpustenej)

Postup: Zmiešajte ingrediencie do hladkého cesta, pridajte rozpustenú čokoládu a premiešajte. Pečte pri 180 °C približne 30 minút, kým nie je bublanina krásne zlatistá.

Tipy, ako na dokonalú bublaninu

  • Používajte kvalitné ingrediencie – Pre lepšiu chuť sa oplatí investovať do kvalitného prášku do pečiva a čerstvého ovocia.
  • Vyskúšajte rôzne ovocie – Môžete použiť aj iné druhy ovocia, ako sú broskyne, čučoriedky alebo maliny. Taktiež môžete experimentovať s orechmi alebo čokoládou.
  • Ako vylepšiť bublaninu – Pridajte do cesta štipku vanilky alebo škorice, alebo použite rôzne druhy múky, napríklad mandľovú.
  • Mrazené ovocie – Môžete použiť aj mrazené ovocie, no nezabudnite ho pred použitím dobre osušiť, aby neodovzdalo cestu príliš veľa vlhkosti.

Hrnčeková bublanina je skvelým receptom pre každého, kto hľadá rýchly a chutný dezert. Úžasné je, že si ju môžete prispôsobiť podľa svojej chuti – či už máte radi ovocie, čokoládu, tvaroh, alebo orechy, vždy nájdete spôsob, ako ju obohatiť. Príprava bublaniny je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý. Tak neváhajte, zoberte hrnček, ingrediencie a užívajte si tento nadýchaný, voňavý a neodolateľný koláč s rodinou alebo priateľmi.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE