Pšenový nákyp s jablkom bez pridaného cukru

Pšeno, jablká a voda. Jednoduché suroviny spojené do fantastickej chuti. Sladkosť vhodná ako dezert, ale aj ako raňajky. Navyše je VEGAN!

Potrebujeme:

  • 150 g suchého pšena
  • 450 g vody
  • 4 jablká
  • vanilkovú esenciu (alebo škoricu)
  • 200 g čerešní alebo iného čerstvého, či mrazeného ovocia
  • kakao / čokoládu / biely jogurt na ozdobenie podľa vlastnej chuti

(vegan, bezmliečne, bezlaktózové, bezlepkové)

Odporúčame: Zdravé palacinky – dokonalé aj z ovsených vločiek a bez cukru

domáci nákyp

Zdroj: Redakcia - Angelika Kutišová

Postup:

  • Pšeno nasypeme do hrnca a pridáme vodu. Varíme ho v trojnásobnom množstve vody, ako je samotný objem pšena. Privedieme do varu občasným miešaním a varíme pod pokrievkou 10 až 15 minút na miernom ohni. Ďalších 10 minút necháme prikryté nasiaknuť vodu a zmäknúť.
  • Do druhého hrnca nasypeme na malé konci nakrájané jablká. Netreba ich šúpať. Prilejeme pol deci vody, privedieme do varu a necháme podusiť do polomäkka. Následne ich ochutíme vanilkou alebo škoricou. Do zapekacej misy položíme papier na pečenie a navrstvíme na spodok ¾ pšena, na neho jablká, mrazené ovocie a znova zbytok pšena.
  • Takto dáme zapiecť na 250 stupňov na ventiláciu, nakoľko všetko v nákype je hotové. Potrebujeme iba zapiecť do chrumkava.

Alternatívne môžete pridať do pšena trocha sladidla a na vrch nakrájať maslo. Pšeno môžete uvariť aj v mlieku alebo v rastlinnom nápoji. V tejto pôvodnej variante je však nákyp jednoduchý, veľmi chutný, nákladovo efektívny a kaloricky výhodný.

Vyskúšaj aj: Zdravé cuketové placky pečené v rúre – bez tuku a stále chutné!

príprava pšenového nákypu

Zdroj: Redakcia - Angelika Kutišová

Energetická hodnota celého nákypu bez posýpky: 972 kcal

  • Bielkoviny: 22 g
  • Tuky: 8 g
  • Sacharidy: 200 g
  • Vláknina: 25 g

Dávam do pozornosti vysoký obsah vlákniny, ktorá je mimoriadne dôležitá pre zdravé fungovanie tráviacej sústavy.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE