Pšeno, jablká a voda. Jednoduché suroviny spojené do fantastickej chuti. Sladkosť vhodná ako dezert, ale aj ako raňajky. Navyše je VEGAN!
Potrebujeme:
- 150 g suchého pšena
- 450 g vody
- 4 jablká
- vanilkovú esenciu (alebo škoricu)
- 200 g čerešní alebo iného čerstvého, či mrazeného ovocia
- kakao / čokoládu / biely jogurt na ozdobenie podľa vlastnej chuti
(vegan, bezmliečne, bezlaktózové, bezlepkové)
Odporúčame: Zdravé palacinky – dokonalé aj z ovsených vločiek a bez cukru
Postup:
- Pšeno nasypeme do hrnca a pridáme vodu. Varíme ho v trojnásobnom množstve vody, ako je samotný objem pšena. Privedieme do varu občasným miešaním a varíme pod pokrievkou 10 až 15 minút na miernom ohni. Ďalších 10 minút necháme prikryté nasiaknuť vodu a zmäknúť.
- Do druhého hrnca nasypeme na malé konci nakrájané jablká. Netreba ich šúpať. Prilejeme pol deci vody, privedieme do varu a necháme podusiť do polomäkka. Následne ich ochutíme vanilkou alebo škoricou. Do zapekacej misy položíme papier na pečenie a navrstvíme na spodok ¾ pšena, na neho jablká, mrazené ovocie a znova zbytok pšena.
- Takto dáme zapiecť na 250 stupňov na ventiláciu, nakoľko všetko v nákype je hotové. Potrebujeme iba zapiecť do chrumkava.
Alternatívne môžete pridať do pšena trocha sladidla a na vrch nakrájať maslo. Pšeno môžete uvariť aj v mlieku alebo v rastlinnom nápoji. V tejto pôvodnej variante je však nákyp jednoduchý, veľmi chutný, nákladovo efektívny a kaloricky výhodný.
Vyskúšaj aj: Zdravé cuketové placky pečené v rúre – bez tuku a stále chutné!
Energetická hodnota celého nákypu bez posýpky: 972 kcal
- Bielkoviny: 22 g
- Tuky: 8 g
- Sacharidy: 200 g
- Vláknina: 25 g
Dávam do pozornosti vysoký obsah vlákniny, ktorá je mimoriadne dôležitá pre zdravé fungovanie tráviacej sústavy.