Najlepším občerstvením pre návštevu alebo na oslavu sú rôzne slané chuťovky, ktoré sa dajú pripraviť napríklad aj z lístkového cesta. Ak však máte naviac trochu času, neváhajte ich upiecť z domáceho kysnutého cesta. Verte, že to bude stáť za to. Prinášame tip na slané pečivo z kysnutého cesta s oškvarkovou, syrovou a cesnakovou plnkou. Tieto chuťovky pripravil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Miňo.
Suroviny na prípravu košíka:
- 600 g polohrubá múka
- 250 g hera
- 2 KL soľ
- 150 až 200 ml voda
- 100 g biely a čierny sezam
Suroviny na kysnuté cesto:
- 400 g hladká múka
- 400 g polohrubá múka
- 500 ml mlieko
- 2 žĺtka
- 2 KL soľ
- 1 KL cukor
- 10g sušené droždie
- ½ prášok do pečiva
- 100 ml bravčová masť
- 5 cl olej
Suroviny na cesnakovú plnku:
- 100 g maslo
- 5 strúčikov cesnaku
- 100 g olivy zelené bezkôstkové
- 20 g oregano
- soľ (podľa chuti)
Suroviny na oškvarkovú plnku:
- 160 g oškvarky mleté
- soľ, mleté korenie (podľa chuti)
Suroviny na syrovú plnku:
- 120 g maslo
- 140 g strúhaný eidam
- 1 KL gyros korenie
- 1 KL červená paprika mletá
- 1 KL vegeta
+ na potretie 2 ks vajíčka
Postup prípravy slaného pečiva:
Ako prvé si pripravíme cesto na košík, na servírovanie, zmiešaním všetkých surovín. Hneď potom si pripravíme kysnuté cesto, kde si tiež všetky suroviny dáme do robota a miesime. Cesto dáme kysnúť.
Cesto na košík si rozvaľkáme do požadovanej hrúbky a krájame na pásy. Nerezovú misu si obalíme alobalom a kladieme na ňu pásy z cesta a pletieme košík. Potrime žĺtkom. Urobíme si aj pletenú obrubu okolo košíka a tiež potrieme žĺtkom, a to posypeme sezamom. Dáme piecť do predhriatej rúry na 200 °C asi 20 minút.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 časti:
-
1. cesto si rozvaľkáme a naplníme syrovou plnkou. Stočíme do rolády a krájame asi 1 cm kolieska, potrieme žĺtkom,
- 2. cesto si rozvaľkáme a naplníme oškavarkovou plnkou, stočíme do rolády a krájame trojuholníky, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom,
- 3. cesto si rozvaľkáme a do polovice naplníme cesnakovou náplňou, pridáme natrhané olivy a posypeme oreganom, preložíme a utlačíme kraje, narežeme na pásy a stočíme do špirály, potrieme žĺtkom a posypeme oreganom.
Všetko pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a servírujeme v pripravenom, upečenom košíku.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko