RECEPT: Gruzínsko-litovské slané pochúťky chačapuri a kibinai z Pečie celé Slovensko

Aj vy s obľubou ochutnávate rôznorodé dobroty z iných krajín a ďalekých kútov sveta? Dnes tu máme pre vás niekoľko tipov, a to konkrétne na gruzínsko-litovské slané pochúťky. Už ste niekedy jedli chačapuri alebo kibinai? Ak nie, je čas to napraviť. Upiecť si ch môžete podľa receptov od Ingy z Pečie celé Slovensko.

Suroviny na cesto:

  • 500 g hladká múka
  • 250 g mlieko
  • 2 vajíčka
  • 30 g maslo
  • 12 g sušené droždie
  • 12 g cukor
  • 10 g soľ

Postup: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Cesto rozdelíme na 3 časti. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky.

slané pečivo

Zdroj: Pečie celé Slovensko

CHAČAPURI NA MEGREĽSKÝ SPÔSOB A ADŽARSKÝ SPÔSOB (GRUZIA)

  • 150 g tvaroh 
  • 200 g bryndza
  • 200 g mozzarella
  • 3 žĺtka
  • Koriander čerstvý

Megreľský spôsob: Cesto rozvaľkáme na priemer 15 cm, z polovice plnky spravíme si guľu, dáme na stred cesta a zabalíme. Cesto rozvaľkáme na priemer 26 cm, posypeme syrovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 st. cca 10 min (plech tiež vyhriaty). Vyberieme, posypeme koriandrom.

Adžarský spôsob: Cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme do oválu, okraje posypeme syrovou zmesou, kraje stočíme, a boky spojíme, tak vznikne lodička. Do stredu nasypeme syrovú plnku. Pečieme na 240 st. cca 15 min. Pred koncom pridáme žĺtok a cca 1 min necháme dôjsť v rúre.

kibinai

Zdroj: Pečie celé Slovensko

KIBINAI (LITVA)

  • 200 g krkovička
  • 1 šalotka
  • Soľ, čierne korenie
  • Maslo
  • Olej

Postup: Šalotku opražíme na masle a oleji. Mäsko nasekáme na veľmi jemne kúsky, pridáme soľ, čierne korenie, šalotku. Z cesta si vyvaľkáme 10 krúžkov, naplníme mäskom, spravíme kibinai a potrieme vajíčkom. Pečieme na 200 st 25min.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE