Aj vy s obľubou ochutnávate rôznorodé dobroty z iných krajín a ďalekých kútov sveta? Dnes tu máme pre vás niekoľko tipov, a to konkrétne na gruzínsko-litovské slané pochúťky. Už ste niekedy jedli chačapuri alebo kibinai? Ak nie, je čas to napraviť. Upiecť si ch môžete podľa receptov od Ingy z Pečie celé Slovensko.
Suroviny na cesto:
- 500 g hladká múka
- 250 g mlieko
- 2 vajíčka
- 30 g maslo
- 12 g sušené droždie
- 12 g cukor
- 10 g soľ
Postup: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Cesto rozdelíme na 3 časti. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky.
CHAČAPURI NA MEGREĽSKÝ SPÔSOB A ADŽARSKÝ SPÔSOB (GRUZIA)
- 150 g tvaroh
- 200 g bryndza
- 200 g mozzarella
- 3 žĺtka
- Koriander čerstvý
Megreľský spôsob: Cesto rozvaľkáme na priemer 15 cm, z polovice plnky spravíme si guľu, dáme na stred cesta a zabalíme. Cesto rozvaľkáme na priemer 26 cm, posypeme syrovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 st. cca 10 min (plech tiež vyhriaty). Vyberieme, posypeme koriandrom.
Adžarský spôsob: Cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme do oválu, okraje posypeme syrovou zmesou, kraje stočíme, a boky spojíme, tak vznikne lodička. Do stredu nasypeme syrovú plnku. Pečieme na 240 st. cca 15 min. Pred koncom pridáme žĺtok a cca 1 min necháme dôjsť v rúre.
KIBINAI (LITVA)
- 200 g krkovička
- 1 šalotka
- Soľ, čierne korenie
- Maslo
- Olej
Postup: Šalotku opražíme na masle a oleji. Mäsko nasekáme na veľmi jemne kúsky, pridáme soľ, čierne korenie, šalotku. Z cesta si vyvaľkáme 10 krúžkov, naplníme mäskom, spravíme kibinai a potrieme vajíčkom. Pečieme na 200 st 25min.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko