Dnes si spolu pripravíme praclíky. Obľubujete toto pečivo v tvare prekladaných prstencov? Verte, že domáci praclík je ten najchutnejší. A dokonale si ho môžete vychutnať trebárs s čedarovým dipom. Vyskúšajte tieto recepty z relácie Pečie celé Slovensko!
Suroviny na cesto:
- 7 g suchého droždia
- 300 ml vlažnej vody
- 1 ČL cukru krupica
- 500 g polohrubej múky
- 1,5 PL soli
- 30 g mäkkého masla
- 2 PL hrubozrnnej soli na posypanie
- 110 g sódy bikarbóny
- 2 l vody
Suroviny na dip:
120 g čedaru
50 g masla
10 g kukuričného škrobu
200 g mlieka
50 g smotany na šľahanie
petržlenová vňať
chilli
Postup prípravy praclíkov:
Cesto:
-
Droždie vsypte do pohára s vlažnou vodou a cukrom. Nechajte 5 min pracovať.
- Múku a soľ dajte do misy od mixéru s hákom. Pridajte vodu s droždím a dobre premiešajte.
- Pridajte maslo a miešajte na pomalom stupni, kým sa suroviny nespoja.
- Nechajte vykysnúť v rúre na 30 stupňov, kým cesto nezdvojnásobí objem.
- Rozdeľte na 8 častí a vytvarujte valce dlhé 70 cm.
- Vytvarujte praclík s dvojitým zatočením.
- Prikryté nechajte kysnúť 10 min.
- Nechajte zovrieť vodu, stíšte na najnižší plameň, vsypte sódu.
- Namáčajte praclíky po jednom a kúpte ich z oboch strán. Len pár sekúnd.
- Posypte hrubozrnnou soľou.
- Pečte na plechu s papierom na pečenie v rúre na 170 stupňov cca 18-23 min s teplým vzduchom alebo do zlatista.
Dip:
-
Maslo roztopte.
- Rozmiešajte mlieko, škrob a smotanu a prilejte k maslu. Priveďte k varu. Po zhustnutí vypnite.
- Pridajte syr, ktorý sa roztopí a vymixujte dip ponorným mixérom.
- Dozdobte petržlenovou vňaťkou a chilli.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko