Zachovajte čerstvosť húb až na 12 mesiacov: Účinné triky na mrazenie, sušenie a iné spôsoby

ako uchovať čerstvosť húb

Húb je v prírode veľké množstvo druhov húb a ich zber môže byť jednou z najpríjemnejších aktivít. Či už ste nadšený mykológ alebo len občasný zberateľ, iste poznáte situáciu, keď máte plný košík húb a neviete, čo s nimi robiť. Mnohé druhy húb sú veľmi výživné a chutné, no ich čerstvosť sa rýchlo zhoršuje. 

Našťastie existujú rôzne metódy, ako uchovať ich čerstvosť až na 12 mesiacov. Pozrime sa na účinné triky na mrazenie, sušenie a ďalšie spôsoby, ktoré vám pomôžu vychutnať si huby aj mimo sezóny.

Prečo uchovávať huby?

Huby sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, pričom mnohé druhy sú nízko kalorické a plné chutí. Uchovávanie húb vám umožní mať túto výživnú potravinu po ruke aj v zimných mesiacoch, keď nie sú čerstvé dostupné. Navyše, správnym uchovávaním môžete zabrániť plytvaniu potravinami a zabezpečiť si prísun čerstvých ingrediencií aj v nepriaznivých obdobiach.

Prečítajte si: Recept: Slivkové ružičky z lístkového cesta podľa Kvety Horváthovej

Mrazenie húb

Mrazenie húb je jedným z najjednoduchších a najúčinnejších spôsobov, ako uchovať huby na dlhšie obdobie. Pri mrazení je dôležité dodržiavať niekoľko krokov, aby sa zabezpečila ich chuť a textúra.

Kroky na mrazenie húb:

  • Výber a čistenie: Vyberte si čerstvé a zdravé huby. Opláchnite ich pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty. Pre citlivejšie druhy húb, ako sú huby šampiňóny, je lepšie ich čistiť suchou handričkou, aby ste ich nepremočili.
  • Blanšírovanie: Pred mrazením je odporúčané huby blanšírovať. Blanšírovanie zahŕňa varenie húb v horúcej vode na niekoľko minút a následné rýchle ochladenie v studenej vode. Tento proces pomáha zničiť enzýmy, ktoré by mohli ovplyvniť chuť a textúru húb pri mrazení.
  • Osušenie: Po blanšírovaní huby dôkladne osušte. Môžete použiť kuchynskú utierku alebo papierové obrúsky. Dobre osušené huby sa lepšie mrazia a nebudú sa zhlukovať.
  • Balenie: Huby zabaľte do vzduchotesných nádob alebo vreciek vhodných na mrazenie. Vytlačte prebytočný vzduch, aby sa zabránilo popáleniu mrazom.
  • Mrazenie: Uložte huby do mrazničky. Správne zamrazené huby môžu vydržať až 12 mesiacov, pričom si zachovajú dobrú chuť a nutričné hodnoty.

Odporúčame: Ako pripraviť najlepšie palacinky? Vyberať môžete z rôznych chutných druhov!

mrazenie húb
Depositphotos

Sušenie húb

Sušenie je ďalším účinným spôsobom, ako uchovávať huby. Tento proces odstraňuje vlhkosť, čím bráni rastu baktérií a plesní. Sušené huby sú navyše veľmi kompaktné a ľahko sa skladujú.

Kroky na sušenie húb:

  • Príprava húb: Rovnako ako pri mrazení, vyberte si čerstvé a zdravé huby. Očistite ich a nakrájajte na plátky, aby sa sušili rovnomerne.
  • Sušenie na vzduchu: Huby môžete sušiť aj na vzduchu. Umiestnite ich na čistú handričku alebo na plech s papierom na pečenie. Umiestnite ich na slnečné miesto, kde budú mať dobrý prístup k teplu a vzduchu. Tento proces môže trvať niekoľko dní v závislosti od poveternostných podmienok.
  • Sušenie v rúre: Rúru nastavte na nízku teplotu (okolo 50–60 °C) a rozložte huby na plech. Nechajte ich sušiť 4-6 hodín, pričom každú hodinu skontrolujte, aby ste sa uistili, že sa nespália.
  • Použitie sušičky na potraviny: Sušička na potraviny je ďalšou efektívnou možnosťou. Huby rozložte na mriežku a nastavte teplotu na odporúčanú hodnotu. Sušenie v sušičke trvá zvyčajne 4-8 hodín, v závislosti od druhu húb a ich vlhkosti.
  • Uloženie: Sušené huby uchovávajte v uzatvárateľných sklenených nádobách na tmavom a suchom mieste. Správne sušené huby môžu vydržať až 12 mesiacov.

Kvasenie húb

Kvasenie je starodávny spôsob konzervácie potravín, ktorý sa stáva čoraz populárnejším aj pri hubách. Tento proces zvyšuje ich trvanlivosť a dodáva im jedinečnú chuť.

Kroky na kvasenie húb:

  • Príprava a čistenie: Rovnako ako v predchádzajúcich metódach, začnite čerstvými a zdravými hubami, ktoré dôkladne umyjete.
  • Príprava nálevu: Pripravte si nálev z vody, soli a korenín podľa chuti. Môžete pridať cesnak, bylinky alebo korenie, aby ste zvýraznili chuť.
  • Naplnenie nádob: Huby umiestnite do sklenených nádob a zalejte pripraveným nálevom. Uistite sa, že sú huby úplne ponorené.
  • Kvasenie: Nechajte nádoby pri izbovej teplote po dobu 5-7 dní. Počas tejto doby sa bude proces kvasenia odohrávať. Kontrolujte huby každý deň a ak je potrebné, pridajte viac nálevu, aby zostali ponorené.
  • Skladovanie: Po ukončení procesu kvasenia uložte nádoby do chladničky. Kvasené huby môžu vydržať niekoľko mesiacov.

Zaujme vás: Ako využiť citrónovú kôru? Skvelo odstráni usadeniny i mastnotu!

Uloženie húb v oleji

Huby môžete uchovávať aj v oleji, čo je skvelý spôsob, ako si uchovať ich chuť a arómu.

Kroky na uchovanie húb v oleji:

  • Príprava húb: Očistite a nakrájajte huby, potom ich môžete krátko blanšírovať alebo opražiť na panvici, aby sa zvýraznila ich chuť.
  • Plnenie do nádob: Umiestnite huby do sklenených nádob a zalejte ich kvalitným olivovým alebo slnečnicovým olejom. Môžete pridať aj bylinky a korenie pre lepšiu chuť.
  • Skladovanie: Uchovávajte nádoby v chladničke. Huby uložené v oleji môžu vydržať niekoľko mesiacov, pričom si zachovajú výbornú chuť a textúru.

Sú to len niektoré z efektívnych metód, ako uchovať čerstvosť húb až na 12 mesiacov. Či už sa rozhodnete pre mrazenie, sušenie, kvasenie alebo uloženie v oleji, tieto triky vám pomôžu vychutnať si huby po celý rok. S trochou úsilia môžete mať po ruke výživné a chutné huby kedykoľvek, čo vám umožní obohatiť vaše jedlá o skvelé arómy a nutričné hodnoty. Tak neváhajte a objavte všetky možnosti, ktoré uchovávanie húb ponúka!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE