Videorecept: Najlepšia brokolicová polievka – ako na ňu krok za krokom?

Brokolicu pravdepodobne nemôžeme označiť za veľmi obľúbenú zeleninu, skôr by sme ju mohli zaradiť do presne opačnej kategórie. S brokolicou neraz bojujú deti aj dospelí a s obľubou si ju pravidelne doprajú skôr len väčší milovníci všakovakej zeleniny. S brokolicou by sme to však nemali rozhodne vzdávať, i keď nám na prvýkrát nezachutí. Nájdeme v nej totiž vitamín C aj ďalšie látky s antioxidačnými účinkami, taktiež karotenoidy luteín a zeaxantín, ktoré sú potrebné pre naše oči, alebo aj vlákninu nevyhnutnú pre zdravé trávenie. S brokolicou sa teda oplatí skamarátiť. Ideálne je vyskúšať niekoľko receptov s brokolicou a nájsť si svojho favorita.

S brokolicou sa dá pripraviť mnoho chutných pokrmov. Je skvelou ingredienciou do rizota, omáčky k cestovinám aj do zapekaných jedál. Taktiež sa z nej dajú pripraviť chutné zeleninové fašírky či placky. Rozhodne sa ju však oplatí vyskúšať aj vo forme polievky. Krémová polievka s brokolicou a zemiakmi je poriadne sýta, chuťovo jemná a lahodná. Určite si získa aj tých, ktorí sa brokolici skôr vyhýbajú. Podobne ako iné krémové polievky, ani tá brokolicová nie je náročná na prípravu. Ak neviete, ako na to, poradíme vám. Uvariť si ju môžete podľa nášho videoreceptu!

Budeme potrebovať:

  • 1 brokolicu
  • 3 zemiaky
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie
  • olivový olej
  • 200 ml smotany na varenie (10 %)
  • 1,5 – 2 l horúcej vody (alebo vývaru)

Postup prípravy:

  • Ako prvé si nakrájame zeleninu – brokolicu na menšie hlavičky, zemiaky na malé kocky, cibuľu nadrobno a strúčiky cesnaku nastrúhame alebo pretlačíme. 
  • Do hrnca pridáme trochu olivového oleja a zľahka na ňom osmažíme cibuľu a cesnak. 
  • Pridáme aj brokolicu a po chvíli podlejeme horúcou vodou (alebo vývarom). 
  • Do hrnca pridáme aj zemiaky, osolíme a okoreníme podľa chuti. Prikryjeme pokrievkou a varíme do zmäknutia.
  • Keď sú zemiačiky mäkké, polievku rozmixujeme ponorným mixérom.
  • Pridáme smotanu na varenie a necháme ešte chvíľku prevrieť, prípadne podľa potreby ešte dochutíme.
  • Potom už môžeme podávať, podľa chuti aj s čerstvým pečivom, krutónmi alebo aj strateným vajíčkom. Dobrú chuť!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE