Obložené chlebíčky sú jedným z najtradičnejších druhov pohostenia pre návštevu alebo účastníkov domácej oslavy. Nudia vás však chlebíčky so šunkou, vareným vajíčkom a zeleninou? Skúste túto verziu od Aničky z Pečie celé Slovensko. Vašich hostí určite nadchne doma upečená veka, ako aj zdravý šalátik na spôsob zemiakového. Čo poviete na tieto obložené chlebíčky?
Odporúčame: Čučoriedková penová torta z Pečie celé Slovensko
Suroviny na chlieb:
- 200 g celozrnnej pšeničnej múky
- 200 g hladkej pšeničnej múky
- 1 vrecko sušeného droždia
- 320 ml vlažnej vody
- 60 ml olivového oleja
- 1 PL trstinového cukru
- 1 ČL soli
- 12 g sépiového atramentu
- 1 PL bieleho sezamu
- 1 PL čierneho sezamu
Suroviny na RAW „zemiakový“ šalát:
- 1 cibuľa
- 2 cukety
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 2 jablká
- ¼ zeleru
- 300 g kešu namočených cez noc
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL dijonskej horčice
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL čierneho mletého korenia
- Soľ
Dekorácie:
- 10-12 plátkov sušenej solenej hovädzej šunky
- 10-12 plátkov syra ementál
- 2 šalátové uhorky
- 200 g cherry paradajok
- Zväzok čerstvého kôpru
Postup prípravy chlebíčkov:
- Chlieb – v mise zmiešame oba druhy múky spoločne s droždím. Pridáme soľ, cukor, vodu, olivový olej, sépiový atrament.
- Cesto miesime 10 minút. Musí sa mierne lepiť. Prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút. Po 20 minútach cesto opäť premiesime a necháme kysnúť ďalších 20 minút.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov hneď od začiatku vložíme do spodku rúry malý hrniec s vodou. Voda sa bude v rúre odparovať a vytvárať paru.
- Na upečenie veky použijeme formu na biskupský chlebíček. Vymažeme si ju olivovým olejom a premiestnime cesto do formy. Cesto na vrchu potrieme vodou a posypeme sezamom.
- Pečieme približne 30 minút na 180 stupňov. Po upečení veku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
- Raw šalát – Kešu oriešky rozmixujeme najemno a zmiešame s citrónovou šťavou a dijonskou horčicou. Dochutíme korením, prípadne dosolíme.
- Zeleninu a jablko nakrájame nadrobno, dáme do misy a premiešame spoločne s majonézou.
- Veku nakrájame, natrieme šalátom a dozdobíme.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko