Táto vzhľadom netradičná torta dostala skvostný názov Dámsky rozmar. V relácii Pečie celé Slovensko ju upiekla súťažiaca Milka. A na aké príchute sa môžete tešiť, keď sa rozhodnete túto tortu vyskúšať? V ceste nájdeme sušené mango aj pekanové orechy, v plnke bielu čokoládu a chýbať nebudú ani višne. Už sa vám zbiehajú slinky? V tom prípade hor sa do pečenia!
Cesto:
- 2 vajcia
- 60 g krupicového cukru
- 60 g hladkej múky
- 15 g plnotučného mlieka
- 15 g masla
- ½ ČL prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 40 g rozmixovaného mrazom sušeného manga
- Kôru z ½ citrónu
- 50 g celého maku
- 60 g mletých pekanových orechov
- 15 g kakaa
- 2 PL mlieka
Krém:
- 4 žĺtky
- 280 g kryštálového cukru
- 100 g stuženého tuku
- 250 ml šľahačkovej smotany 33%
- 150 g kvalitnej bielej čokolády
- 3 PL rumu
- 1 PL vanilkovej pasty
- 500 g masla
Kompótová vrstva:
- 350 g vykôstkovaných mrazených višní
- 150 ml višňového pyré
- 50 ml vody
- 80 g cukru
- 1 balenie neželatínového stužovača
- Šťava a kôra z ½ citrónu
Sirup:
- Sirup
- 70 g cukru
- 50 ml rumu
Na ozdobenie:
- 10 ks jedlého ryžového papiera
- Potravinárske farbivo gélové zelené, červené, oranžové
- Metalické farbivo práškové zlaté
- 1 PL vodky
Postup prípravy torty:
- Rúru predhrievame na 170 stupňov a dáme variť 1,2 l vody do kanvice.
- Mak vsypeme do misky a zalejeme vriacou vodou.
- Z papiera na pečenie vystrihneme 4 kolieska o veľkosti dna tortovej formy.
- Vajcia, cukor a vanilkovú pastu dáme do misy a krátko prešľaháme. Do väčšej misy nalejeme vriacu vodu a vložíme do nej misu s vajíčkami. Šľaháme, kým pena dosiahne teplotu 35 stupňov. Potom misu vyberieme z vody a vyšľaháme do hustej peny.
- V teplom mlieku rozpustíme maslo. Do peny zašľaháme preosiatu múku s práškom do pečiva, mlieko s maslom a príchuť /orechy, kakao, mango alebo scedený a odkvapkaný mak/.
- Cesto vlejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme na 170 stupňov 18 – 20 min. Cesto robíme naraz na 2 korpusy a pečieme ich spolu v rúre.
- Korpusy necháme vychladiť na mriežke.
- V hrnčeku prevaríme vodu s cukrom a necháme vychladiť. Potom pridáme rum.
- V mise nad parou šľaháme vajcia s cukrom, vanilkou a šľahačkovou smotanou do teploty cca 70 stupňov. Potom odstavíme z pary a pridáme tuk, nalámanú čokoládu a rum. Vychladíme na izbovú teplotu.
- Zmäknuté maslo dáme do misy kuchynského robota a šľaháme do peny. Postupne pridávame pripravenú žĺtkovú zmes. Vyšľaháme hladký krém. Dáme chladiť.
- Do kastróla vysypeme višne a prilejeme vodu a pyré. Varíme do zmäknutia. V cukre rozmiešame neželatínový stužovač a vsypeme k višniam. Necháme prevrieť asi 3 min. Dochutíme kôrou a šťavou z citrónu a vlejeme do troch silikónových foriem. Necháme stuhnúť.
- Povrch korpusov zarovnáme a navlhčíme sirupom. Natrieme vrstvou krému
- Okrúhlou špičkou urobíme okraj z plnky a do stredu vložíme višňovú vrstvu. Celú tortu obtrieme bielym krémom a dáme chladiť.
- Nahrejeme panvicu na strednej teplote. Z ryžového papiera si vystrihneme lupene na kvet a listy. V jednom tanieri rozpustíme vo vode pár kvapiek červeného a žltého farbiva. V druhom tanieri rozpustíme zelené farbivo.
- Jednotlivé lupienky namočíme do farby a pečieme na suchej panvici z oboch strán. Po vybratí sformujeme do požadovaného tvaru. Z lupeňov vytvoríme kvet a listy. Tie dofarbíme farbivom a okraje nafarbíme zlatou farbou rozpustenou vo vodke.
- Okraj torty odrežeme cca 4 – 5 cm od kraja a obtrieme krémom. Tortu postavíme na podložku zrezanou stranou. Malou špachtľou urobíme nepravidelné vrcholky zvyškom krému. Necháme vychladnúť.
- Zlatou, zelenou aj červenou farbou za pomoci štetca urobíme malé nepravidelné škvrny. Hotovým kvetom pomocou špáradiel dozdobíme tortu.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko