RECEPT: Višňová torta s bielou čokoládou z Pečie celé Slovensko

Táto vzhľadom netradičná torta dostala skvostný názov Dámsky rozmar. V relácii Pečie celé Slovensko ju upiekla súťažiaca Milka. A na aké príchute sa môžete tešiť, keď sa rozhodnete túto tortu vyskúšať? V ceste nájdeme sušené mango aj pekanové orechy, v plnke bielu čokoládu a chýbať nebudú ani višne. Už sa vám zbiehajú slinky? V tom prípade hor sa do pečenia!

Cesto:

  • 2 vajcia
  • 60 g krupicového cukru
  • 60 g hladkej múky
  • 15 g plnotučného mlieka
  • 15 g masla
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 40 g rozmixovaného mrazom sušeného manga
  • Kôru z ½ citrónu
  • 50 g celého maku
  • 60 g mletých pekanových orechov
  • 15 g kakaa
  • 2 PL mlieka

Krém:

  • 4 žĺtky
  • 280 g kryštálového cukru
  • 100 g stuženého tuku
  • 250 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 150 g kvalitnej bielej čokolády
  • 3 PL rumu
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 500 g masla

Kompótová vrstva:

  • 350 g vykôstkovaných mrazených višní
  • 150 ml višňového pyré
  • 50 ml vody
  • 80 g cukru
  • 1 balenie neželatínového stužovača
  • Šťava a kôra z ½ citrónu

Sirup:

  • Sirup
  • 70 g cukru
  • 50 ml rumu

Na ozdobenie:

  • 10 ks jedlého ryžového papiera
  • Potravinárske farbivo gélové zelené, červené, oranžové
  • Metalické farbivo práškové zlaté
  • 1 PL vodky
torta s bielou čokoládou

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy torty:

  1. Rúru predhrievame na 170 stupňov a dáme variť 1,2 l vody do kanvice.
  2. Mak vsypeme do misky a zalejeme vriacou vodou.
  3. Z papiera na pečenie vystrihneme 4 kolieska o veľkosti dna tortovej formy.
  4. Vajcia, cukor a vanilkovú pastu dáme do misy a krátko prešľaháme. Do väčšej misy nalejeme vriacu vodu a vložíme do nej misu s vajíčkami. Šľaháme, kým pena dosiahne teplotu 35 stupňov. Potom misu vyberieme z vody a vyšľaháme do hustej peny.
  5. V teplom mlieku rozpustíme maslo. Do peny zašľaháme preosiatu múku s práškom do pečiva, mlieko s maslom a príchuť /orechy, kakao, mango alebo scedený a odkvapkaný mak/.
  6. Cesto vlejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme na 170 stupňov 18 – 20 min. Cesto robíme naraz na 2 korpusy a pečieme ich spolu v rúre.
  7. Korpusy necháme vychladiť na mriežke.
  8. V hrnčeku prevaríme vodu s cukrom a necháme vychladiť. Potom pridáme rum.
  9. V mise nad parou šľaháme vajcia s cukrom, vanilkou a šľahačkovou smotanou do teploty cca 70 stupňov. Potom odstavíme z pary a pridáme tuk, nalámanú čokoládu a rum. Vychladíme na izbovú teplotu.
  10. Zmäknuté maslo dáme do misy kuchynského robota a šľaháme do peny. Postupne pridávame pripravenú žĺtkovú zmes. Vyšľaháme hladký krém. Dáme chladiť.
  11. Do kastróla vysypeme višne a prilejeme vodu a pyré. Varíme do zmäknutia. V cukre rozmiešame neželatínový stužovač a vsypeme k višniam. Necháme prevrieť asi 3 min. Dochutíme kôrou a šťavou z citrónu a vlejeme do troch silikónových foriem. Necháme stuhnúť.
  12. Povrch korpusov zarovnáme a navlhčíme sirupom. Natrieme vrstvou krému
  13. Okrúhlou špičkou urobíme okraj z plnky a do stredu vložíme višňovú vrstvu. Celú tortu obtrieme bielym krémom a dáme chladiť.
  14. Nahrejeme panvicu na strednej teplote. Z ryžového papiera si vystrihneme lupene na kvet a listy. V jednom tanieri rozpustíme vo vode pár kvapiek červeného a žltého farbiva. V druhom tanieri rozpustíme zelené farbivo.
  15. Jednotlivé lupienky namočíme do farby a pečieme na suchej panvici z oboch strán. Po vybratí sformujeme do požadovaného tvaru. Z lupeňov vytvoríme kvet a listy. Tie dofarbíme farbivom a okraje nafarbíme zlatou farbou rozpustenou vo vodke.
  16. Okraj torty odrežeme cca 4 – 5 cm od kraja a obtrieme krémom. Tortu postavíme na podložku zrezanou stranou. Malou špachtľou urobíme nepravidelné vrcholky zvyškom krému. Necháme vychladnúť.
  17. Zlatou, zelenou aj červenou farbou za pomoci štetca urobíme malé nepravidelné škvrny. Hotovým kvetom pomocou špáradiel dozdobíme tortu.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE