Keď sa blíži narodeninová oslava, treba uvažovať nad tortou. Čo tak ju pre zmenu upiecť a nie kúpiť? Skúsiť to môžete napríklad s touto lahodne vyzerajúcou tortou v tvare písmena. Samozrejme, písmeno môžete voliť podľa mena oslávenca. Túto s černicami a netradičnou plnkou zo sušených dubákov upiekla v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Inga. Vyskúšate ju?
Suroviny na korpus:
- 540 g hladkej múky
- 156 g kryštálového cukru
- 165 g masla
- 3 vajcia
- 90 g medu
- 1,5 PL šťavy z citróna
- 12 g sódy bikarbóny
Ganache montee:
- 800 g šľahačky
- 200 g bielej čokolády
- 8 g želatíny v prášku
- 8 g sušených dubákov
Insert z černíc:
- 200 g černíc
- 2 PL vody
- 2 cl kukuričného škrobu
Postup prípravy torty:
- Korpus – roztopíme cukor na karamel. Pridáme med a maslo, potom múku, vajcia, sódu a citrónovú šťavu. Rozdelíme na 3 časti. Pečieme 180 °C cca 10 min.
- Ganache montee – polovicu šľahačky zohrejeme s dubákmi, necháme 20 min lúhovať. Dubáky vyberieme, šľahačku zohrejeme a pridáme želatínovú masu 1:6. Vylejeme na roztopenú čokoládu, premiešam. Napokon pridáme druhú polovicu šľahačky. Necháme cez noc v chladničke a vyšľaháme.
- Insert z černíc – černice s trochou vody dáme do hrnca a zohrejeme. Škrob vymiešame s vodou a pridáme k černiciam. Necháme vychladnúť.
- Z korpusu vykrojíme písmená. Tortu naplníme a dozdobíme.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko