Chystáte krstiny? V tom prípade sa isto nezaobídete bez torty. Môžete ju dať objednať, no pokojne aj upiecť. Veď to nie je až taká veda, hoci šikovné ruky sa isto zídu. Inšpirovať sa môžete napríklad touto Luckinou tortou, ktorú upiekla v relácii Pečie celé Slovensko. Nevyzerá úžasne? Či ju vyzdobíte len nejako jednoducho, alebo sa odvážite na takúto výzdobu, je len na vás. Každému však isto zachutí.
Suroviny na cesto:
- 350 g hladkej múky
- ½ prášku do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 20 g kakao
- 120 g zmäknutého masla
- 250 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 220 g oleja
- 1 ČL vinného octu
- 1 ČL prírodného červeného farbiva
- 250 ml kefíru
- 200 ml černicového pyré
- 250 g mrazených malín
- 250 g čerstvých malín
- 10 ks jahôd, 10 ks malín a 10 ks černíc, čerstvé
Suroviny na plnku:
- 750 g šľahačky 40%
- 500 g mascarpone
- 125 g práškového cukru
- Vanilková pasta
Postup prípravy torty:
- Zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a kakao.
- Oddelíme žĺtky od bielkov a bielky vyšľaháme do peny.
- Maslo šľaháme spolu s cukrom kým nevznikne pena, následne pridáme olej, žĺtky a vinný ocot a došľaháme.
- Do cmaru primiešame červené farbivo.
- Na striedačku pridávame suché ingrediencie a cmar do zmesi a miešame na nízkych otáčkach. Hotovú zmes rozdelíme do dvoch tortových foriem o veľkosti 20 cm, približne po 650 g. Pečieme 30 min na 160 °C. Po vychladnutí každý korpus prekrojíme na polovicu čím nám vzniknú štyri pláty.
- Šľahačku vyšľaháme do polotuha. Následne pridáme mascarpone, cukor a vanilku a došľaháme do hustého krému.
- Vrstvíme na vychladnuté korpusy ktoré pokropíme černicovým pyré a na krém navrstvíme čerstvé a mrazené maliny. Takto si postupne vyskladáme vrstvu za vrstvou.
- Tortu dozdobíme čerstvým ovocím podľa želania.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko