RECEPT: Rubikova kocka s bavorským krémom a černicami z Pečie celé Slovensko

V relácii Pečie celé Slovensko sa okrem tort, mrkvových koláčov, chlebov a rôznych ďalších sladkých aj slaných dobrôt piekli aj Rubikove kocky. Túto s bavorským krémom a černicami pripravila súťažiaca Lucia. Pripraviť si ju doma môžete aj vy, a to napríklad ako originálne pohostenie pre návštevu. Idete do toho?

Cesto joconde:

  • 100 g mandľová múka
  • 85 g práškový cukor
  • 30 g múka hladká
  • 2,5 ks vajec
  • 3 ks bielok
  • 15 g cukor krupica
  • 35 g maslo roztopené

Černicové coulis:

  • 290 g černicové pyré
  • 40 g cukor krupica
  • 50 g glukóza
  • 6 g pektín NH

Bavorský mousse:

  • 150 g šľahačka 33 %
  • 150 g mlieko
  • 3 g vanilková pasta
  • 60 g žĺtka
  • 30 g cukor kryštálový cukor
  • 40 g želatínová masa = 6g želatíny+36g voda
  • 230 g šľahačka 33 %

Mirror glaze:

  • 300 g cukor kryštál
  • 150 g kondenzované mlieko
  • 50 g glukóza
  • 150 ml voda
  • 20 g želatína prášok
  • 125 ml voda
  • 350 g biela čokoláda Callebaut
  • gélové farby: biela, čierna, zlatá

Velur:

  • kakaové maslo
  • čierna farba

Dekorácia:

  • zlatý plátok 24k
  • zlatý prach 

Postup prípravy Rubikovej kocky:

  1. Zapneme rúru na 180 °C a nachystáme si plech na pečenie, vystelieme papierom.
  2. Joconde: Preosejeme mandľovú múku, pr. cukor a múku. Zapracujeme do múky 2,5 vajec. V zvlášť miske vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme cukor kr., miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozotrieme na plech v tenkej vrstve a dáme piecť do rúry na cca 8 minút. Vytiahneme, necháme vychladiť. Potom si štvorcovou vykrajovačkou vyrojíme 25 ks štvorčekov.
  3. Černicový coulis: Zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom trochu vychladíme a naplníme silikónové polgule 25 ks. Na každú polguľu umiestnime štvorček cesta. Dáme zamraziť.
  4. Bavorský mousse: Želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Mlieko so šľahačkou (1) a vanilkou zohrejeme na 50 °C. Pridáme žĺtka a cukor a varíme na 82 °C. Uvarenú zmes cez sitko nalejeme na želatínovú masu. Necháme vychladiť na 22-23 °C. Vyšľaháme šľahačku (2). Vychladenú zmes jemne premiešame s vyšľahanou šľahačkou. Nalejeme do foriem 25 ks asi vyše polovicu obsahu, vložíme zamrznutú černicovú guľu so štvorčekom cesta. Všetko tak, aby sa vytlačil krém a zarovnalo sa to s povrchom formy. Dáme zamraziť. Počas mrazenia kociek do nich napichneme špáradlá.
  5. Mirror glaze: Kým sa kocky mrazia, pripravíme polevu mirror glaze. Želatínu dáme napučať do vody. Do hrnca dáme variť vodu, cukor a kondenzované mlieko s glukózou. Keď sa cukor roztopí, pridáme želatínu, už však nevaríme! Poriadne premiešame a zalejeme cez sitko prichystanú čokoládu. Ponorným mixérom poriadne premixujeme. Glaze rozdelíme na tri časti a každú zafarbíme inou farbou: zlatá, tmavomodrá a modrá s bielou.
  6. Keď má miror glaze 30 °C, vytiahneme zamrazené kocky z formy a väčšinu kociek namáčame do mirroru, necháme odkvapkať a zapichneme do polystyrénu stuhnúť.
  7. Pár kociek nastriekame airbrushom na velur, čierna farba.
  8. Poliate kocky ozdobíme zlatom, dáme chvíľu chladiť a nachystáme si stojan. Vychladené kocky ukladáme striedavo na stojan.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE