Príprava penovej torty rozhodne nie je jednoduchá, no stačí mať trochu šikovné ruky a všetko sa dá. Ak hľadáte nový recept na penovú tortu, alebo to s penovou tortou chcete vyskúšať prvýkrát, postupovať môžete podľa receptu od Mariána z relácie Pečie celé Slovensko. Ten svoju penovú tortu pripravil s lahodnou mascarpone plnkou a sviežim ovocím.
Suroviny na cesto:
- 8 vajec
- 400 g kryštálového cukru
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 PL vínneho octu
- 3 g soli
Suroviny na plnku:
- 500 g mascarpone
- 500 ml smotany 35 %
- 200 g práškového cukru
- 20 g kakaa
- 200 g horkej čokolády
Na ozdobenie:
- 250 g malín
- 125 g čučoriedok
- Čerstvá mäta
Príprava penovej torty:
- Oddelíme bielky od žĺtkov. Do bielkov dáme soľ a dáme šľahať. Postupne prisýpame cukor. Šľaháme, pokým nevznikne tuhá hmota. Cukor musí byť úplne rozpustený (skúšame na dlani).
- Postupne pridáme vínny ocot (po stene misky) a nakoniec ručne opatrne vmiešame škrob.
- Pomocou vrecka s ozdobnou špičkou nastriekame trikrát na plech s papierom na pečenie tvar podkovy. Dáme sušiť na cca 120 stupňov na cca 2 hod.
- Šľahačku s mascarpone dáme šľahať a pridávame práškový cukor, kakao a rozpustenú a vychladnutú čokoládu. Vyšľaháme do tuhej peny, ktorú dáme vychladiť.
- Na usušenú tortu poukladáme maliny, naplníme plnkou a ozdobíme čučoriedkami a mätou.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko