Život je príliš krátky na to, aby sme sa neustále držali len toho starého a nikdy nevyskúšali niečo nové. Ak ste neskúsili nejakú netradičnú verziu dobre známej penovej torty, tak je určite čas to napraviť. Napríklad táto kombinuje v sebe ríbezle a orechy. No neznie to skvele? Ríbezľovo-orechovú penovú tortu pripravil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Tomáš. Ako sa mu podľa vás podarila?
Reklama
                            Suroviny na cesto:
- 6 bielkov
 - 450 g kryštálového cukru
 - 2 PL octu
 - 2 PL kukuričného škrobu
 
Ríbezľový krém:
Reklama
                            - 400 ml mlieka
 - 6 žĺtkov
 - 1 pudingový prášok
 - 2 ks vanilkového cukru
 - 2 PL práškového cukru
 - 250 g masla
 - 4 PL ríbezľového džemu
 - 200 ml šľahačky 33 %
 
Orechový krém:
- 300 g masla
 - 120 g práškového cukru
 - 1 vanilkový cukor
 - 180 g mletých orechov
 - 120 ml mlieka
 - 30 ml vaječného likéru
 
Postup prípravy penovej torty:
Reklama
                            - Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne prišľaháme po lyžiciach cukor. Sneh šľaháme nad vodným kúpeľom kým sa cukor úplne nerozpustí, mixujeme cca 15minút. Keď je cukor rozpustený dáme misku preč a primiešame ocot a na záver zľahka kukuričný škrob s nasekanými orechmi.
 - Na papier na pečenie si nakreslíme štvorce tak, aby bola medzi nimi dostatočná vzdialenosť. Podľa predkreslených štvorcov lyžicou alebo plniacim vreckom rozotrieme sneh.
 - Rúru predhrejeme na 120 stupňov, vložíme snehové korpusy do rúry a sušíme cca 40 minút. Rúru počas sušenia neotvárame, ak máme vysušené korpusy, tak ich necháme vo vypnutej rúre.
 - Korpusy sú krehké preto ich prekladáme opatrne.
 - Na ríbezľový krém rozmiešame žĺtky a vanilkový cukor v mlieku spolu s pudingovým práškom. Preložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievame, kým nevznikne hustá hmota ako puding.
 - Vezmeme z vodného kúpeľa, pridáme práškový cukor, rum a necháme vychladnúť. V inej miske našľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach vyšľaháme do žĺtkového krému. Na záver prišľaháme ríbezľový džem.
 - Necháme stuhnúť v chladničke a na koniec primiešame vyšľahanú šľahačku.
 - Pripravíme si orechový krém. Mlieko a vanilkový cukor uvaríme, pridáme pomleté orechy a vychladíme.
 - Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny a potom pridáme likér.
 - Postupne zašľaháme vychladenú orechovú zmes a vyšľaháme na hladký krém.
 - Na prvý korpus nastriekame striedavo krém. Najprv ríbezľový a potom orechový, na to môžeme dať trošku ríbezľového džemu, prekryjeme druhým korpusom a postup opakujeme. Na vrch ozdobíme ovocím a jedlými čokoládovými kvetmi. Navrch opatrne položíme posledný korpus.
 - Roztopíme si bielu čokoládu, zafarbíme ju na červeno a spravíme si z nej mašľu, ktorú opatrne položíme na horný korpus.
 
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko