RECEPT: Mrkvový koláč s vlašskými orechmi z Pečie celé Slovensko

Aj z mrkvy sa dá pripraviť fantastický múčnik, stačí dobrý recept a chutné ingrediencie. Čo tak prepojiť chuť mrkvového múčnika s vlašskými orechmi, pomarančom a krémom z mascarpone a slaného karamelu? Tento koláč budete skrátka milovať. Upiecť si ho môžete podľa receptu od Katky z relácie Pečie celé Slovensko!

Suroviny na mrkvový koláč:

  • 6 vajec
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 230 g kryštálový cukor
  • 50 g mleté mandle
  • 30 g mandle plátky
  • 30 g kandizovaná pomarančová kôra
  • 50 g nasekané vlašské orechy
  • 100 g cream cheese natur
  • Kôra z jedného bio pomaranča
  • Šťava z jedného bio pomaranča
  • 200 g strúhaná mrkva
  • 2 malé lyžičky škorice
  • Štipka kardamónu
  • 1dl rum
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
  • 1 prášok do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 200 g hladká múka

Sirup:

  • 30 g cukor
  • 70 g voda
  • 15 g pomarančová šťava

Suroviny na krém z mascarpone:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g creamcheese natur
  • 50 g práškový cukor
  • 5 kvapiek pomarančového oleja
  • 30 g maslo
  • Slaný karamel

Slaný karamel:

  • 130 g cukor krupica
  • 40 g maslo
  • 100 ml šľahačková smotana
  • soľ

Ingrediencie na ozdobu:

  • 3 celé mrkvy
  • 1 pomaranč
  • Mleté vlašské orechy
  • Čerstvý tymian prípadne rozmarín
  • Jedlé kvietky 

Postup prípravy mrkvového koláča:

Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov. Ako prvé si pripravíme slaný karamel. Upálime cukor na karamel, pridáme do neho maslo, premiešame a pridáme šľahačku. Premiešame, až kým nevznikne hustá karamelová zmes. Na záver pridáme štipku soli. Pripravíme si korpus. Oddelíme si bielky a z nich a z polovice cukru /115 g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, maslo a zvyšný cukor /115g/ vyšľaháme do peny.

Pridáme pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu, rum, mleté aj nasekané mandle, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme. Potom pridáme orechy, kandizovanú pomarančovú kôru, škoricu, kardamón, strúhanú mrkvu a múku s práškom do pečiva a sódou a znovu premiešame. Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielka a vylejeme do formy. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 50 minút.

Počas pečenia si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme pomarančovú šťavu. Potom si nachystáme krém. Prešľaháme zmäknuté maslo s cukrom, pridáme creamcheese, mascarpone, pomarančový olej a postupne zašľaháme aj vychladnutý slaný karamel. Nakoniec si nachystáme potrebné ozdoby – plátky mrkvy, pomaranč, tymian, orechy a kvety.

Po upečení korpus necháme vychladnúť a potom ho rozrežeme na polovicu. Potrieme sirupom a navrstvíme krém. Založíme vrchný korpus a celý ho obtrieme zvyšným krémom. Na záver dozdobíme. 

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE