Aj z mrkvy sa dá pripraviť fantastický múčnik, stačí dobrý recept a chutné ingrediencie. Čo tak prepojiť chuť mrkvového múčnika s vlašskými orechmi, pomarančom a krémom z mascarpone a slaného karamelu? Tento koláč budete skrátka milovať. Upiecť si ho môžete podľa receptu od Katky z relácie Pečie celé Slovensko!
Suroviny na mrkvový koláč:
- 6 vajec
- 200 g masla izbovej teploty
- 230 g kryštálový cukor
- 50 g mleté mandle
- 30 g mandle plátky
- 30 g kandizovaná pomarančová kôra
- 50 g nasekané vlašské orechy
- 100 g cream cheese natur
- Kôra z jedného bio pomaranča
- Šťava z jedného bio pomaranča
- 200 g strúhaná mrkva
- 2 malé lyžičky škorice
- Štipka kardamónu
- 1dl rum
- 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
- 1 prášok do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 200 g hladká múka
Sirup:
- 30 g cukor
- 70 g voda
- 15 g pomarančová šťava
Suroviny na krém z mascarpone:
- 500 g mascarpone
- 150 g creamcheese natur
- 50 g práškový cukor
- 5 kvapiek pomarančového oleja
- 30 g maslo
- Slaný karamel
Slaný karamel:
- 130 g cukor krupica
- 40 g maslo
- 100 ml šľahačková smotana
- soľ
Ingrediencie na ozdobu:
- 3 celé mrkvy
- 1 pomaranč
- Mleté vlašské orechy
- Čerstvý tymian prípadne rozmarín
- Jedlé kvietky
Postup prípravy mrkvového koláča:
Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov. Ako prvé si pripravíme slaný karamel. Upálime cukor na karamel, pridáme do neho maslo, premiešame a pridáme šľahačku. Premiešame, až kým nevznikne hustá karamelová zmes. Na záver pridáme štipku soli. Pripravíme si korpus. Oddelíme si bielky a z nich a z polovice cukru /115 g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, maslo a zvyšný cukor /115g/ vyšľaháme do peny.
Pridáme pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu, rum, mleté aj nasekané mandle, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme. Potom pridáme orechy, kandizovanú pomarančovú kôru, škoricu, kardamón, strúhanú mrkvu a múku s práškom do pečiva a sódou a znovu premiešame. Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielka a vylejeme do formy. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 50 minút.
Počas pečenia si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme pomarančovú šťavu. Potom si nachystáme krém. Prešľaháme zmäknuté maslo s cukrom, pridáme creamcheese, mascarpone, pomarančový olej a postupne zašľaháme aj vychladnutý slaný karamel. Nakoniec si nachystáme potrebné ozdoby – plátky mrkvy, pomaranč, tymian, orechy a kvety.
Po upečení korpus necháme vychladnúť a potom ho rozrežeme na polovicu. Potrieme sirupom a navrstvíme krém. Založíme vrchný korpus a celý ho obtrieme zvyšným krémom. Na záver dozdobíme.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko