No nevyzerá tento mrkvový koláč famózne? V relácii Pečie celé Slovensko ho upiekla súťažiaca Janka. Kombinuje v sebe nielen mrkvu a vlašské orechy, ale aj puding a veľkú kopu šťavnatého bobuľového ovocia. Ak nabudúce nebudete vedieť, aký koláč upiecť, rozhodne odporúčame túto pochúťku.
Suroviny na korpus:
- 450 g polohrubej múky
- 4 vajcia M
- 100 g medu
- 150 g hnedého cukru
- 1 KL škorice
- Trošku muškátového oriešku
- ½ vanilkového struku
- 1 KL prášku do pečiva
- 1 KL sódy bikarbóny
- 180 g masla
- 220 ml mlieka
- 100 g mletých vlašských orechov
- 300 g nastrúhanej mrkvy
Suroviny na ozdobenie:
- 500 g jahôd
- 500 g čučoriedok
Suroviny na vrch koláča:
- 250 g ríbezlí
- 250 g černíc
- 250 g malín
- 5 bielok
- 300 g kryštálového cukru
Puding:
- 400 ml vody
- 50 g pudingového prášku
- 80 g kryštálového cukru
- Šťava z ½ citróna
Postup prípravy mrkvového koláča:
- Vajcia, med, cukor, škorica, muškátový orech, vanilkový struk, mlieko, rozpustené maslo, orechy a nastrúhanú mrkvu dáme do misy a všetko dôkladne premiešame. Po častiach pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Zamiešame a vylejeme na plech s rozmerom 30x40.
- Pečieme približne 25-30 minút pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre.
- Bielky zmiešame s cukrom a dáme nad paru pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom ich dáme šľahať na 10 minút do robota. Vznikne nám nádherná lesklá biela hmota, ktorá dokonale drží tvar.
- Vyberieme koláč ktorý by mal byť skoro dopečený a na vrch navrstvíme ovocie. Možno sa zdá že ho je veľa, ale nie je. Pokojne dajte aj viac, bude mokrejší. Vypracované bielky si dáme do potravinárskeho vrecka odstrihneme špičku a začneme striekať akoby kvapky. Je na vás, ako tam ten sneh dáte. Môžeme ho natrieť aj na celé cesto.
- Koláč vložíme späť do rúry teplotu sme zvýšili na 200 °C a pečieme 10 až 15 minút, kým nezačnú špičky hnednúť. Vytiahneme a dáme vychladnúť.
- Do hrnca si dáme vodu, v ktorej rozmiešame pudingový prášok, cukor, citrónovú šťavu a uvaríme redší krém. Necháme vychladnúť a vlejeme do mriežok čo nám vznikli po nastriekaní bielkov.
- Do krému naukladáme ovocie.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko