Oslávenec si vždy zaslúži poriadnu tortu. Pripraviť mu môžete napríklad aj tortu v tvare čísla, ktoré bude znázorňovať jeho vek. V prípade starších oslávencov je tak jasné, že torty bude treba dve. No ako tortu v tvare čísla upiecť? Inšpirovať sa môžete touto medovo-orechovou tortou v štýle marlenky od Katky z Pečie celé Slovensko. Na tomto zákusku si pochutnajú dospelí, keďže chuť dotvára i likér a rum. Pustíte sa do pečenia?
Odporúčame: RECEPT: Zeleninový quiche z Pečie celé Slovensko
Suroviny na korpus:
- 3 vajcia
- 400 g polohrubá múka
- 1 malá lyžička prášok do pečiva
- 2 lyžičky sóda bikarbóna
- 250 g maslo izbovej teploty
- 320 g cukor krupica
- 1 vanilkový struk
- 100 ml mlieko
- 3 veľké lyžice medu
Suroviny na krém:
- 500 ml mlieko
- 6 veľkých lyžíc krupice
- 40 g cukor krupica
- 200 g maslo
- 1 kondenzované mlieko sladené
- 100 g mleté orechy
- 20 ml baylis likér
- 2 veľké lyžice zrnknová mletá káva
- 2 veľké lyžice kávová pasta
- 200 g creamcheese natur
- 20 ml captain morgen –rum
Suroviny na ganache:
- 200 g karamel velvet čokoláda callebaut
- 250 g smotana na šľahanie
- 10 ml baylis likér
Ozdoby:
- 250 g maliny čerstvé
- 20 g mleté pistácie
- 3 strapce čerstvé ríbezle
- 20 g lyofilizované maliny
- Jedlé kvety
- Sušené kvety
- 30 g modelovacia hmota smartflex velvet biela
Postup prípravy medovo-orechovej torty:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
- Pripravíme si ganache. Ohrejeme smotanu a rozpustíme v nej čokoládu a pridáme baylis a necháme vychladiť. Do hrnca dáme cukor, mlieko, polku vanilky, krupicu a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.
- Potom si pripravíme cesto. V druhom hrnci si rozpustíme maslo, cukor, vanilku med a mlieko a premiešame. Pridáme múku so sódou bikarbónou a poriadne premiešame. Hrniec dáme dolu so sporáka a pridáme vajcia. Premiešame a rozdelíme na 4 rovnaké časti.
- Prvú vylejeme na papier na pečenie a dáme do rúry na 190 stupňov asi na 6 minút. Takto pokračujeme aj s ostatnými ďalšími plátmi. Po upečení ich necháme vychladnúť a potom ich cez šablónu vyrežeme do požadovaného tvaru.
- Budeme mať 4 vrstvy plátov, ktoré potom postupne navlhčíme rumom a dokončíme si plnku. Do vychladnutej krupice zašľaháme maslo a salko, pridáme baylis, kávový sós a kávovú pastu. Potom pridáme creamcheese a prešľaháme.
- Plnkou plníme pláty a skladáme na seba. Na vrchný plát dáme ganache a odložíme do chladu. Zo zbytkov cesta si narežeme malé obdĺžniky – tehličky, ktoré nám poslúžia na vrchné zdobenie.
- Keď máme tortu vytuhnutú môžeme ju ozdobiť. Vykrojíme z modelovacej hmoty tri pásiky a otlačíme tam pečiatky. Uložíme na tortu. Potom poukladáme tehličky, kvety, ovocie.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko