RECEPT: Medovo-orechová torta v tvare čísla z Pečie celé Slovensko

Oslávenec si vždy zaslúži poriadnu tortu. Pripraviť mu môžete napríklad aj tortu v tvare čísla, ktoré bude znázorňovať jeho vek. V prípade starších oslávencov je tak jasné, že torty bude treba dve. No ako tortu v tvare čísla upiecť? Inšpirovať sa môžete touto medovo-orechovou tortou v štýle marlenky od Katky z Pečie celé Slovensko. Na tomto zákusku si pochutnajú dospelí, keďže chuť dotvára i likér a rum. Pustíte sa do pečenia?

Suroviny na korpus:

  • 3 vajcia
  • 400 g polohrubá múka
  • 1 malá lyžička prášok do pečiva
  • 2 lyžičky sóda bikarbóna
  • 250 g maslo izbovej teploty
  • 320 g cukor krupica
  • 1 vanilkový struk
  • 100 ml mlieko
  • 3 veľké lyžice medu

Suroviny na krém:

  • 500 ml mlieko
  • 6 veľkých lyžíc krupice
  • 40 g cukor krupica
  • 200 g maslo
  • 1 kondenzované mlieko sladené
  • 100 g mleté orechy
  • 20 ml baylis likér
  • 2 veľké lyžice zrnknová mletá káva
  • 2 veľké lyžice kávová pasta
  • 200 g creamcheese natur
  • 20 ml captain morgen –rum

Suroviny na ganache:

  • 200 g karamel velvet čokoláda callebaut
  • 250 g smotana na šľahanie
  • 10 ml baylis likér

Ozdoby:

  • 250 g maliny čerstvé
  • 20 g mleté pistácie
  • 3 strapce čerstvé ríbezle
  • 20 g lyofilizované maliny
  • Jedlé kvety
  • Sušené kvety
  • 30 g modelovacia hmota smartflex velvet biela

Postup prípravy medovo-orechovej torty:

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
  • Pripravíme si ganache. Ohrejeme smotanu a rozpustíme v nej čokoládu a pridáme baylis a necháme vychladiť. Do hrnca dáme cukor, mlieko, polku vanilky, krupicu a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.
  • Potom si pripravíme cesto. V druhom hrnci si rozpustíme maslo, cukor, vanilku med a mlieko a premiešame. Pridáme múku so sódou bikarbónou a poriadne premiešame. Hrniec dáme dolu so sporáka a pridáme vajcia. Premiešame a rozdelíme na 4 rovnaké časti.
  • Prvú vylejeme na papier na pečenie a dáme do rúry na 190 stupňov asi na 6 minút. Takto pokračujeme aj s ostatnými ďalšími plátmi. Po upečení ich necháme vychladnúť a potom ich cez šablónu vyrežeme do požadovaného tvaru. 
  • Budeme mať 4 vrstvy plátov, ktoré potom postupne navlhčíme rumom a dokončíme si plnku. Do vychladnutej krupice zašľaháme maslo a salko, pridáme baylis, kávový sós a kávovú pastu. Potom pridáme creamcheese a prešľaháme.
  • Plnkou plníme pláty a skladáme na seba. Na vrchný plát dáme ganache a odložíme do chladu. Zo zbytkov cesta si narežeme malé obdĺžniky – tehličky, ktoré nám poslúžia na vrchné zdobenie.
  • Keď máme tortu vytuhnutú môžeme ju ozdobiť. Vykrojíme z modelovacej hmoty tri pásiky a otlačíme tam pečiatky. Uložíme na tortu. Potom poukladáme tehličky, kvety, ovocie. 

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE