Trúfate si na prípravu domácej torty, napríklad pre oslávenca? V tom prípade máme pre vás tip na recept. Táto exotická torta s maracujou a mangom nadchne všetkých milovníkov sviežich ovocných chutí. Upiecť si ju môžete podľa receptu od Lucky z relácie Pečie celé Slovensko. Hor sa do pečenia!
Cesto Joconde:
- 400 g x 2 mandľovej múky
- 340 g x 2 práškového cukru
- 115 g x 2 hladkej múky
- 10 x 2 vajec
- 12 x 2 bielok
- 60 g x 2 cukor krupica
- 140 g x 2 maslo roztopené
Cesto Joconde choco:
- 400 g mandľovej múky
- 340 g práškového cukru
- 82 g hladkej múky
- 50 g kakaa
- 10 vajec
- 12 bielok
- 140 g maslo roztopené
Plnka mascarpone:
- 1000 g mascarpone
- 1000 g smotany 35 %
- 400 g cukor múčka
- vanilka čerstvá/pasta
- mango
Mangovo-maracujové coulis:
- 1000 g mangového pyré
- 160 g maracujového pyré
- 160 g cukor krupica
- 200 g glukózy
- 24 g pektín NH
- mäta
Poťahové hmoty:
- 500 g tmavej čokolády
- 500 g masla
- 500 g čokoládové maslo
- zlatá farba, žltá farba, čierna farba
Origami:
- 900 g tmavá čokoláda
- 450 g maslo
- čierna farba na oko
Swiss merinque:
- 5 bielkov (200 – 220 g)
- 370 g kryštálového cukru
- 500 g masla
Postup prípravy torty:
- Zapneme rúru na 230 °C a pripravíme si plechy s papierom.
- Joconde – preosejeme mandľovú múku, práškový cukor a múku. Zapracujeme do múky 5 vajec. Bielky vymiešame a pomaly pridáme krupicový cukor, kým nevznikne krásna meringue. Zapracujeme ju do cesta a pridáme roztopené maslo. Cesto rozdelíme na rovnomerné časti a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Potom necháme vychladnúť.
- Joconde choco – preosejeme mandľovú múku, práškový cukor, múku a kakao. Zapracujeme do múky vajcia. Vymiešame bielky dotuha a pomaly pridáme krupicový cukor, kým nevzdnikne krásna meringue. Zapracujeme ju do cesta a pridáme roztopené maslo. Cesto dáme do okrúhlej formy cca 24 cm a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Potom necháme vychladnúť.
- Vyrobíme lupene kvetu z modelovacej hmoty. Necháme sušiť.
- Mangovo-maracujový coulis – zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Dáme na plech a stranou chladiť. Neskôr rozkrájame na štvorce 10 x 10
- Vyrobíme kvet z lupeňov. Necháme sušiť.
- Plnka mascarpone – miešame mascarpone so smotanou, kým nezhustnú, pridáme cukor a nakoniec vanilku. Dáme schladiť.
- Swiss merinque – bielka s cukrom miešame nad parou metličkou/vareškou kým sa nám rozpustí cukor. Potom zmes prelejeme do misy a šľaháme. Keď je sneh krásne lesklý, tuhý a vychladený, pridáme počas šľahania zmäknuté maslo a vyšľaháme dohladka.
- Korpusy rozkrájame na 12 x 12 cm, natrieme mascarpone, dáme mangový insert, mascarpone a korpus. Opakujeme viackrát.
- Origami – roztopíme čokoládu i maslo separátne, spojíme. Hmotu nanesieme na poskladaný papier a prenesieme na tortu po celom obvode. Dáme chladiť. Po cca hodine odstránime papier a doupravujeme origami. Dáme chladiť.
- Druhé poschodie žltý velur. Zachladiť.
- Tretie poschodie čokomaslo poťah, zmrazenie, vytvorenie štruktúry s kefou (škrabance), potrieť práškovou zlatou farbou, zachladiť.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko