Tradičné brownies pozná asi každý, minimálne milovníci čokolády. Ide totižto o koláč s poriadnou čokoládovou chuťou. Súťažiaca Zuzana z Pečie celé Slovensko sa ho rozhodla upiecť v netradičnej verzii, a to z ružovej ruby čokolády. A výsledok? Ten rozhodne stojí za to! Na svoje si prídu milovníci čokolády i malín.
Odporúčame: RECEPT: Opitý Izidor z Pečie celé Slovensko
Suroviny na cesto:
- 330 g masla
- 100 g trstinového cukru
- 220 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 315 g hladkej pšeničnej múky
- 150 g ruby čokolády 33,6% (na rozpustenie)
- 300 g ruby čokolády nasekanej 33,6% (alebo čokoládové drops)
- 1 ČL ružovej práškovej potravinárskej farby (rozpustnej v tukoch)
- 20 g lyofilizovaných malín
- 1 ČL soli
Malinové coulis:
- 300 g čerstvých malín
- 2 PL cukru
- 1,5 dcl prosecca
Čokoládový ruby ganache krém:
- 400 g ruby čokolády
- 230 g masla
- 130 g vody
- Štipka soli
- 10 g lyofilizovaných malín
- 1 ČL ružovej práškovej potravinárskej farby (rozpustnej v tukoch)
Dekorácie:
- 60 g cukrovej modelovacej hmoty
- Modrá prášková potravinárska farba
- Čierna potravinárska fixka
- Hnedá potravinárska fixka
- Vodka na riedenie farby
Postup prípravy malinového koláča:
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie.
- Sušené maliny rozmixujeme a prášok preosejeme, aby sme sa zbavili semiačok.
- 150 g ruby čokolády spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli a dobre rozmiešame a primiešame malinový prach spolu s ružovým farbivom a necháme trochu vychladnúť.
- Cukor vyšľaháme spolu s vajíčkami a primiešame maslovo čokoládovú zmes.
- Múku zmiešame so soľou a preosejeme do zbytku surovín, dobre rozmiešame.
- Primiešame 300 g nasekanej ruby čokolády, cesto vylejeme na plech a dobre rozotrieme.
- Pečieme 25 – 30minút.
- Medzitým pripravíme ganache, maslo s vodou a soľou dáme do hrnca a zohrievame, kým maslo nie je rozpustené a zmes nezačne bublať.
- Horúce maslo s vodou prelejeme cez ruby čokoládu, pridáme potravinársku farbu a prášok zo sušených malín. Dobre rozmiešame, kým nie je rozpustená všetka čokoláda.
- Necháme zachladiť. Po chvíli, ak sa rozdelilo maslo od čokolády, zmes rozmixujeme.
- Vychladenú ganache vyšľaháme.
- Cukrovú hmotu vyvaľkáme a povykrajujeme krúžky, na ktoré nakreslíme dúhovky a zreničky potravinárskymi farbami.
- Na vychladnuté pinkies rozotrieme tenkú vrstvu krému, na ktorú poukladáme cukrové oči.
- Zbytkom ganache naplníme cukrárske vrecko a nanesieme ním na pinkies pásy tak, aby čiastočne prekrývali oči. Necháme zachladiť a potom dotvarujeme špachtličkou.
- Na coulis rozmixujeme maliny s cukrom a privedieme ich do varu, zmes precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili zrniečok. Primiešame prosecco.
- Studené pinkies prelejeme horúcim coulis.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko