RECEPT: Makové bratislavské rožky z Pečie celé Slovensko

Bratislavské rožky patria medzi tradičné slovenské sladké špeciality. Len málokto ich nepozná, a to najmä zo západných regiónov. Obvykle majú buď orechovú, alebo makovú naplň. Ak patríte k milovníkom maku, rozhodne musíte vyskúšať tieto makové bratislavské rožky od Jožky z Pečie celé Slovensko. 

Suroviny na kysnuté cesto:

  • Múka hladká špeciál – 220 g
  • Múka hrubá – 100 g
  • Maslo – 165 g
  • Cukor kryštálový – 35 g
  • Žĺtky – 1 ks
  • Soľ – štipka
  • Mlieko čerstvé – 68 g
  • Droždie sušené – 4,7 g (17 g čerstvé)

Suroviny na makovú plnku:

  • Cukor kryštálový – 180 g
  • Mak – 300 g
  • Cukor vanilínový- 8 g
  • Mlieko – 280 g
  • Citrónová kôra – z 1 citróna
  • Škorica – štipka
  • Maslo – 20 g

Postup prípravy bratislavských rožkov:

  • Pripravíme si plnku: Cukor kryštálový, vanilínový a mlieko dáme variť. Nasypeme mletý mak, krátko restujeme, odstavíme, pridáme maslo, citrónovú kôru, škoricu. Plnku necháme vychladnúť.
  • Cesto: Múku hladkú aj hrubú preosejeme, pridáme cukor, premiešame, urobíme jamku nalejeme vlažné mlieko.
  • Nasypeme sušené (čerstvé) droždie, necháme mierne podkysnúť, oživiť kvások.
  • Pridáme žĺtok, soľ, zmäknuté maslo a vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme krátko vykysnúť (20 min.).
  • Navážime 30 g diely, vytvarujeme guľky, prikryjeme utierkou a opäť necháme10 minút podkysnúť.
  • Rozvaľkáme do tvaru oválu, dáme makovú plnku a zabalíme.
  • Vytvarujeme rožok, ktorý položíme na vymastený plech, alebo mastný papier.
  • Potrieme rozšľahaným žĺtkom zriedeným vodou, necháme oschnúť a podkysnúť, minimálne 15 min.
  • Opäť potrieme rozšľahaným žĺtkom.
  • Pri teplote 200 °C pečieme približne 15 – 20 minút do zlatohnedej farby , po upečení potrieme rozpusteným maslom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE