Ak máte doma obrovských milovníkov sladkého, pripravte im niečo s čokoládou a karamelom. Veď čo je sladšie ako čokoláda a karamel? Miňove karamelové tartaletky s čokoládou a mandľa, ktoré pripravil v relácii Pečie celé Slovensko, razom uspokoja chute na sladkú dobrotu. Čo na ne vravíte vy? No nevyzerajú na zahryznutie? Pusťme sa do pečenia!
Odporúčame: Žihľavová polievka plná vitamínov!
Cesto:
- 250 g hladká múka
- 50 g mandľová múka
- 2 žĺtky
- 200 g maslo
- štipka soli
- 100 g práškový cukor
Marcipán:
- 100 g mandľová múka
- 100 g práškový cukor
- 1 bielok
Čokoládový mousse:
- 400 ml smotana 33 %
- 200 g čokoláda 52 %
- 3 plátky želatíny
Vložka do tartaletiek:
- 50 g mandle (nelúpané)
- 50 g kryštálový cukor
Plnka:
- 150 g maslo
- 80 g kryštálový cukor
- 80 g práškový cukor
- 5 cl smotana 33 %
Čokoládová ganáž:
- 200 g čokoláda 74 %
- 200 ml smotana 33 %
- 50 g maslo
Ozdoba:
- 200 g kryštálový cukor (na karamel)
- 150 g lúpané, sekané mandle
Postup:
- Cesto – suroviny si zmiešame a vytvoríme kompaktné cesto. Vykrajujeme väčšie kolieska a vkladáme do ráfikov – košíčkov na tartaletky, ktoré následne pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 až 18 minút.
- Marcipán – medzi pečením tartaletiek si spravíme marcipán, zmiešaním všetkých surovín na marcipán, a zabalíme do fólie.
- Cukor si rozpálime na karamel, mandle si nasekáme nahrubo, zalejeme karamelom a necháme potom vychladnúť.
- Vyberieme tartaletky a necháme tiež vychladnúť.
- Čokoládový mousse – smotanu vyšľaháme do polovice, pridáme rozpustenú čokoládu a šľaháme kým nám nezhustne.
- Ku koncu primiešame želatínu, ktorú sme si nechali napučať 10 min. v studenej vode a potom zohriali, aby sa nám rozpustila.
- Celú túto zmes nastriekame do pripravených formičiek a necháme v mrazničke asi 1 hodinu tuhnúť.
- Zoberieme karamelizované mandle, tie si nasekáme nadrobno.
- Plnka do tartaletiek – cukor rozpustíme na karamel, pridáme smotanu, necháme dobre rozpustiť.
- Vyšľaháme si maslo s cukrom a po troche pridávame do karamelu so smotanou, aby sa nám to celé spojilo na karamelový krém.
- Na dno pripravených tartaletiek dáme nasekané, karamelizované mandle, a zalejeme karamelovým krémom (plnkou).
- Rozvaľkáme si natenko marcipán, a vykrojíme požadované tvary, ktoré následne uložíme na plnku.
- Čokoládová ganáž – smotanu privedieme do varu a odstavíme. Pridáme čokoládu a miešame, kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme maslo.
- Do tejto zmesi namáčame mousse a zdobíme s nasekanými, olúpanými mandľami.
- Prenesieme na hotovú tartaletku a dozdobíme.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko