Poznáte éclairs? Ide o známe pečivo francúzskeho pôvodu, ktoré je vyrobené z podlhovastého cesta, ktoré je tradične plnené čokoládovým krémom a poliate polevou. Dá sa však pripraviť na rôzne spôsoby s odlišnými chuťami. Ak patrí k vašim obľúbených chutiam aj karamelová, skúste tieto karamelové éclairs, ktoré v relácii Pečie celé Slovensko upiekla súťažiaca Lucka. No nevyzerajú na zahryznutie?
Odporúčame: Gaštanovo-višňová torta z Pečie celé Slovensko
Suroviny na cesto:
- 60 g vody
- 65 g mlieka
- 50 g masla
- 80 g hladkej múky
- štipka soli
- 8 g kryštálového cukru
- 110 g vajec
- práškový cukor na posypanie
Karamelový chantilly krém:
- 100 g cukru
- 500 ml 33 % smotany na šľahanie
- štipka soli
Orieškové pekanové praliné:
- 150 g pekanových orechov
- 150 g kryštálového cukru
- štipka hrubozrnnej soli
Postup prípravy éclairs:
- Éclairs – do hrnca dáme vodu, mlieko, maslo a privedieme k varu. Pridáme múku a odpaľujeme 12 min. Po jednom pridávame vajce a vymixujeme v mixéri. Nastriekame na papier na pečenie alebo na perforovanou podložku posypeme práškovým cukrom a necháme 30 min. obschnúť, pečieme 180 stupňov 30 až 40 min.
- Karamelový krém – z cukru urobíme karamel a zriedime ho so 100 ml šľahačky a necháme vychladnúť. Zvyšných 400 ml šľahačky vyšľahanej do hustej peny a vmiešame jemne vychladnutý karamel. Dáme do vrecúška a plníme éclairs.
- Pekanové praliné – oriešky pečieme v rúre 10 až 15 minút na 160 stupňov na papieri na pečenie. Z cukru si urobíme karamel, ktorý horúci nalejeme na upečené oriešky a posypeme soľou. Necháme úplne vychladnúť. Vychladnuté nalámeme a v kuchynskom výkonnom mixéri mixujeme na pastu. Skladujeme v chladničke
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko