Jedlé kytice sú už dlhšiu dobu veľkým hitom. Mohli by sme povedať, že ide o nápaditú kombináciu kvetiny a sladkej bonboniéry, dvoch typických vecí, po ktorých siahame, keď chceme niekomu zagratulovať. Kvetina však urobí len trochu parády a rýchlo odkvitne. Čo tak ju teda vymeniť za jedlú kvetinu z lahodných dobrôt, napríklad cookies koláčikov a cupcakes? Takúto kyticu si môžete pripraviť podľa návodu od Anky z relácie Pečie celé Slovensko.
Odporúčame: Dezert slonia slza z Pečie celé Slovensko
Cookies:
- 200 g masla
- 128 g hnedého cukru
- 65 g kryštálového cukru
- 1 vajce + 1 žĺtok
- 2 ČL vanilkovej pasty
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL soľ
- 190 g hladkej múky
- 130 g čokoládových čipsov
Cupcakes:
- 230 g hladkej múky
- 230 g kryštálového cukru
- 230 g masla (82 %)
- 4 vajcia
- 1 PL vanilkový extrakt Madagaskar
Maslový krém cupcakes:
- 750 g masla (82 %)
- 500g cukru múčky
- 1 vanilkový extrakt Madagaskar
- gélová farba zelená (moss green)
- 100 g čokoládových čipsov
Ovocie:
- 10 ks jahôd
- 5 ks čerstvých fíg
+ na ozdobenie 300 g bielej čokolády
Postup prípravy jedlej kytice:
- Cookies – maslo rozpustíme a necháme, aby trošku zhnedlo. Získa tak orieškovú chuť. Do masla potom primiešame ďalšie prísady. Čokoládové čipsy primiešame ako posledné. Zmes necháme stuhnúť v chladničke. Vytvarujeme guličky, ktoré ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme 15minút pri teplote 180 stupňov.
- Cupcakes – všetky prísady aj so zmäknutým maslom vymiešame mixérom na jednotnú zmes. Pridáme čokoládové čipsy. Plníme formy na cupcakes do 2/3 výšky a pečieme pri 150 stupňov približne 20minút.
- Upečené a vychladnuté cupcakes zdobíme ozdobnými špičkami maslovým krémom. Maslový krém si pripravíme vyšľahaním masla, cukru a vanilkového extraktu. Časť krému si zafarbíme zelenou gélovou farbou.
- Ovocie si namáčame v rozpustenej čokoláde.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko