Táto krásna ružovkastá jedlá kytica rozhodne poteší každú oslávenkyňu. Veď klasická kytica narobí trochu parády a zakrátko sa s ňou musíme rozlúčiť. Ale takáto sladká dobrota ulahodí všetkým chuťovým pohárikom. A keďže ide o vlastnoručne vyrobený dar, rozhodne urobí tú najväčšiu radosť. Túto veselú donutkovú a pusinkovú kyticu si môžete pripraviť podľa postupu od Táničky z relácie Pečie celé Slovensko.
Odporúčame: Dezert slonia slza z Pečie celé Slovensko
Suroviny na pusinky:
- 100 g vaječného bielka
- 150 g kryštálového cukru
- 50 g práškového cukru
- Citrónová šťava
Suroviny na donuty:
- 90 g múky
- 20 g kakaa
- 75 g kryštálového cukru
- ¼ lyžičky sódy bikarbóny
- 3 g kypriaceho prášku
- 1 vajce
- 75 g acidofilného mlieka 3,5 %
- vanilková esencia
- krém
- 80 g masla
- 30 g mliečnej čokolády
- 120 g krémového syra
Čokoládová poleva:
- 200 g čokolády
- 10 g oleja
- 10 g kakaového masla
Lízanky:
- 200 g špeciálnej cukrovej hmoty na tvarovanie
- 300 g jahôd
+ jedlá farba (žltá, modrá, ružová fialová)
Postup prípravy donutkovej kytice:
- Pusinky – v miske zmiešame bielky, cukor a citrónovú šťavu, položíme na vodný kúpeľ. Miešame, kým sa cukor neroztopí. Nalejte do misky mixéra a šľaháme do zhustnutia. Ku koncu pridáme práškový cukor. Pridáme jedlé farby a preložíme do cukrárskeho vrecka. Spravíme pusinky. Dáme do rúry piecť pri teplote 80-90 stupňov na 1 až 1,5 hod.
- Donuty – v miske mixéra vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme maslo a acidofilné mlieko. Vmiešame suché suroviny. Vylejeme do formy a pečieme 25-30 minút pri teplote 160 stupňov. Po vychladnutí koláč rozdrobíme. Zvlášť vyšľaháme smotanový syr a maslo, pridáme roztopenú čokoládu a dáme do formy. Necháme vychladnúť.
- Čokoládu rozpustíme, pridáme olej, kakaové maslo a fialové farbivo, zapichneme špajdľu a namočíme do nej donuty.
- Lízanky – roztopíme špeciálnu cukrovú hmotu na tvarovanie, pridáme žlté farbivo, nalejeme na silikónovú podložku a vytvarujeme lízanky.
- Ovocie v čokoláde – jahody umyjeme, osušíme. Roztopíme čokoládu, pridáme modrú a ružovú farbu. Jahody namočíme do čokolády a posypeme farebným cukrom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko