Poznáte dezert, respektíve zákusok známy ako slonia slza? Ide o taký trošku retro zákusok, ktorý poznajú aj naše staré mamy. Kombinuje v sebe tradičné chute, ako je orechová a čokoládová a k tomu sa pridáva sladkosť exotických banánov. Tento zákusok nie je zvlášť náročný na prípravu. Skvelo sa hodí ako pohostenie pre návštevu, alebo len tak k nedeľnej kávičke. Pripraviť si ho môžete podľa receptu z relácie Pečie celé Slovensko.
Kakaová piškótová hmota:
- 40 g polohrubej múky
- 6 vajec
- 50 g práškového cukru
- 30 g kakaa
- 6 g kypriaceho prášku do pečiva
Orechový krém:
- 300 g masla
- 120 g práškového cukru
- 20 g vanilínového cukru
- 180 g mletých vlašských orechov
- 120 ml mlieka
- 30 ml vaječného likéru
- 500 g banánov
Čokoládová poleva:
- 130 g čokolády (70 %)
- 40 g masla
Postup prípravy slonej slzy:
Kakaová piškótová hmota:
-
Vajíčka oddelíme, bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme. Obidve peny spolu zľahka zmiešame.
- Múku a kakao preosejeme, pridáme kypriaci prášok a zľahka vmiešame do vaječnej peny.
- Kakaovú hmotu rozotrieme na plech pokrytý papierom na pečenie o veľkosti 40 x 25 cm.
- Pri teplote 160 stupňov pečieme cca 15 minút.
- Upečený plát vychladíme a odstránime papier.
- Rozotrieme orechový krém, časť krému odložíme na obtieranie, do stredu vložíme olúpaný banán, preložíme na polovicu a vytvarujeme do tvaru slzy.
- Povrch potrieme zvyšným krémom.
- Necháme stuhnúť.
Orechový krém:
-
Mlieko a vanilínový cukor uvaríme, pridáme mleté vlašské orechy a vychladíme.
- Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny, pridáme vaječný likér.
- Postupne zašľaháme vychladnutú orechovú zmes.
- Vyšľaháme hladký krém.
Čokoládová poleva:
-
Čokoládu a maslo nahrejeme vo vodnom kúpeli.
- Stuhnutú sloniu slzu potrieme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť a odrežeme konce.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko