RECEPT: Čokoládovo-pomarančová torta v tvare pníka z Pečie celé Slovensko

Chystáte oslavu a rozmýšľate nad tým, čo s tortou? Prípadne čakáte významnú návštevu a uvažujete nad nejakým špeciálnejším dezertom? Máme pre vás skvelý tip! Katkina čokoládovo-pomarančová torta v tvare pníčka s jedlým machom zo show Pečie celé Slovensko nadchne každého. Torta ukrýva nielen kombináciu chutí čokolády a pomaranča, ale aj mandlí, vlašských orechov, mascarpone či čučoriedok. Trúfnete si na jej prípravu tiež? Možno treba trošku šikovnejšie ruky a viac času, no výsledok bude stáť za to!

Korpus:

  • 4 vajcia
  • 100 g mleté mandle
  • 50 g kakao
  • 125 g hladká múka
  • ½ prášok do pečiva
  • ½ lyžičky sóda bikarbóna
  • 125 g maslo
  • 180 g cukor kryštál
  • 2 malé lyžičky mletej škorice
  • kandizovaná kôra z pomaranča
  • šťava z jedného pomaranča
  • 90 g acidko
  • 90 g creamcheese natur
  • dve hrste sekané vlašské orechy
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč

Sirup:

  • 100 ml mlieka
  • 100 ml šľahačková smotana
  • 3 žĺtky
  • 200 g čokoláda callebaut (150 g mliečna + 50 g horká)
  • 30g maslo
  • 50 g creamcheese natur
  • kôra z jedného pomaranča
  • 5 kvapiek esenciálny olej pomaranč

Čokoládovo-pomarančová plnka:

  • 80 g vody
  • 40 g cukor kryštál
  • šťava z dvoch pomarančov
  • šťava z jedného citróna

Krémová plnka:

  • 250 g creamcheese natur
  • 5 kvapiek pomarančového oleja
  • šťava z jedného pomaranča
  • 3 lyžice práškový cukor

Ovocie:

  • 300 g čučoriedky čerstvé

Obter:

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml šľahačková smotana 33 %
  • 30 g práškový cukor
  • hnedá potravinárska gélová farba Fractal brown

Origami obter – pník:

  • 200 g maslo
  • 360 g horká čokoláda callebaut
  • 3 kancelárske papiere

Mach z mikrovlnky:

  • 1 vajce
  • 13 g cukor kryštál
  • 30 g med
  • 4 g prášok do pečiva
  • 25 g hladká múka
  • potravinárska gélová farba fractal green grass

Ozdoby:

  • mikro hrášok – bylinka
  • jedlé kvety
  • motýlik z modelovacej hmoty

Odporúčame: ​RECEPT: Makovo-maková torta z Pečie celé Slovensko

torta pník

Zdroj: Shutterstock®

POSTUP:

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si základ na korpus. Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru do tuha. Druhú polovicu cukru pridáme k žĺtkam a maslu a vymiešame do peny. Do tejto masy pridáme acidko, creamcheese, šťavu z pomaranča, pomarančový olej, premiešame a postupne pridáme mandle, múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a znova premiešame. Potom pridáme sekané orechy a kandizovaný pomaranč a vpracujeme do cesta bielkový sneh. Pripravíme si dva posuvné ráfiky s priemerom 18 cm a na ich spodok dáme papier na pečenie a vložíme ich do väčších foriem s dnom. Do každého ráfika vlejeme cesto presne na polovicu. Pečieme 35 minút na 180 stupňov. 

Medzi tým si roztopíme 360 g čokolády, ktorú necháme pri izbovej tepote vychladnúť. Budeme ju potrebovať na finálny origami obter. 

Potom si pripravíme plnku čokoládovo-pomarančovú. Mlieko a smotanu zohrejeme, žĺtky s cukrom rozmiešame v miske a zalejeme teplým mliekom so smotanou. Vrátime naspäť do hrnca a uvaríme  do zhustnutia. Do krému vmiešame čokoládu a maslo a miešame, až kým sa nerozpustí. Necháme chvíľu vychladiť a dáme stuhnúť do chladničky. 

Pripravíme si sirup na potretie korpusu. Zohrejeme vodu s cukrom necháme prevrieť a pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu. 

Potom pripravíme jedlý mach. Vajíčko vyšľaháme s cukrom a medom do peny, pridáme prášok do pečiva, múku a farbivo. Dáme do misky s vyšším dnom prikryjeme fóliou a dáme na 2 minúty do mikrovlnky. 

Korpusy po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Korpusy si prerežeme na polky, jeden plát dáme na podložku potrieme sirupom. Vychladenú čokoládovo-pomarančovú plnku premixujeme a pridáme creamcheese, pomarančovú kôru a pomarančový olej. Všetko spolu premixujeme. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na korpus. Na krém poukladáme umyté čučoriedky. Položíme ďalší korpus, potrieme ho sirupom a na neho dáme druhú plnku, ktorú si jednoducho vyšľaháme z creamcheese, cukru, šťavy a oleja. Navrstvíme na korpus a dáme čučoriedky. Položíme ďalší korpus, natrieme sirupom, opäť dáme praline pastu, čokoládovo-pomarančový krém a čučoriedky. Založíme posledným korpusom, ktorý potrieme zvyškom krému, aby nám neobschol. Takto poskladanú tortu dáme poriadne zachladiť. 

Medzitým si pripravíme origami obter, a to tak, že roztopenú čokoládu prilejeme k vyšľahanému maslu a prenesieme do cukrárskeho vrecka. Túto čokoládu potom striekame na poskladaný kancelársky papier, rozotrieme špachtľou a dáme zachladiť. 

Nakoniec si vyšľaháme obterový krém z mascarpone, cukru a šľahačky a pridáme do neho hnedú farbu. Krém si prenesieme do cukrárskeho vrecka so širokou obterovou špičkou a vychladenú tortu obtrieme. Zahladíme a dáme schladiť. 

Schladenú tortu už len obložíme kúskami origami čokolády, ktorú si stiahneme z papiera a nalámeme. Obložíme okolo torty a dozdobíme kvietkami, mikro hráškom, machom a motýľom.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE