Hľadáte tip na darček na Valentína? Milovaného môžete potešiť napríklad aj domácim dezertom. Veď takýto vlastnoručne vyrobený darček je ten najcennejší. Vyskúšať môžete tento červený srdiečkový dezert od Táne z relácie Pečie celé Slovensko. Ukrýva čokoládu, slaný karamel aj penu z lieskových orieškov. No neznie to výborne?
Odporúčame: Netradičná bonboniéra s gorgonzolou, pistáciami alebo čučoriedkami z Pečie celé Slovensko
Zrkadlová poleva:
- 150 g čokolády Velvet
- 100 g kondenzovaného mlieka
- 10 g želatíny 240 bloom
- 150 glukózy
- 150 kryštálového cukru
- 75 g vody
Krehké cesto:
- 150 g masla
- 30 g mandľovej múky
- 100 g práškového cukru
- soľ
- 55 g vajca
- 250 g pšeničnej múky
Čokoládový korpus:
- 90 g bielkov
- 30 g kryštálového cukru
- 150 g žĺtkov
- 150 g kryštálového cukru
- 40 g múky
- 40 g kakaa
- 150 g masla 45 °C
Slaný karamel:
- 180 g cukru
- 20 g glukózového sirupu
- 250 g smotany
- 30 g kondenzovaného mlieka
- 100 g masla
- 7 g želatíny + 42 g vody
- 1 g soli
- 120 g pražených arašidov
- 10 g kakaového masla
- 1 g soli
Tekutá čokoláda:
- 100 g mliečnej čokolády
- 100 g 33% smotany na šľahanie
Pena z lieskových orieškov:
- 5 g želatíny + 30 g vody
- 85 ml mlieka
- 15 g kryštálového cukru
- 60 g bielej čokolády Zefir
- 200 ml 33 % smotany na šľahanie
- 30 g praliné z lieskových orieškov
Postup prípravy dezertu:
- Pripravíme zrkadlovú polevu – do hrnca nalejeme vodu, glukózu a cukor. Varíme spolu do teploty 104 stupňov. Pridáme čokoládu, mlieko a želatínu. Necháme stáť 2 minúty. Rozmixujeme tyčovým mixérom pri sklone 45°. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky.
- Pripravíme mandľový keksík. Do misy mixéra odmeriame všetky suroviny a vymiešame cesto. Rozvaľkáme natenko , povykrajujeme krúžky a dáme piecť na 8 minút do rúry pri teplote 190 stupňov.
- Korpus - bielky a cukor vyšľaháme, žĺtky vyšľaháme zvlášť s cukrom, pridáme múku a kakao, rozpustené maslo a jemne vmiešame bielka. Pečieme pri teplote 180 stupňov s ventilátorom. Necháme vychladnúť.
- Z cukru a glukózy pripravíme karamel, pridáme horúcu smotanu s kondenzovaným mliekom. Potom pridáme želatínovú hmotu, osolíme, ochladíme na 40 stupňov a ponorným mixérom vyšľaháme s maslom. Pražené arašidy zmiešame s rozpusteným kakaovým maslom a soľou, vychladíme. Spojíme s karamelom a poukladáme na vychladený korpus.
- Čokoládu rozpustíme so smotanou, nalejeme do foriem, vložíme do mrazničky.
- Príprava peny – do misky nasypeme želatínu, cukor, čokoládu, praliné, pridáme horúce mlieko, rozmiešame a vychladíme. Smotanu vyšľaháme a pridáme do čokoládovej hmoty.
- Do formy nalejeme trošku moussu, položíme čokoládovú mincu, potom zase mousse a prikryjeme to čokoládovým korpusom s otočenými orieškami nadol. Dáme do mrazničky. Po zamrazení vyberieme z formy a polejeme zrkadlovou polevou s teplotou 35 stupňov.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko