RECEPT: Cheesecake s mangovo-pomarančovým želé z Pečie celé Slovensko

Milovníci exotického manga, hláste sa! Mango je v našom jedálničku stopercentne vítané, pretože je zdravé a plné živín. Je napríklad bohaté na vitamín C a betakarotén, čo sú silné antioxidanty. Vychutnať si šťavnaté mango môžete aj vo forme lahodného dezertu. Čo tak vyskúšať cheesecake s mangovo-pomarančovým želé, ktorý v relácii Pečie celé Slovensko pripravil Marek? Hor sa do pečenia a zdobenia!

Cesto:

  • 300 g hladká múka
  • 150 g maslo
  • 90 g práškový cukor
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 20 g kakao
  • 1 pomaranč - strúhaná pomarančová kôra
  • štipku škorice, anízu, feniklu a soli

Náplň:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemný tvaroh
  • 150 ml šľahačka
  • 150 ml kyslá smotana
  • 3 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 rumový cukor
  • 60 g kryštálový cukor
  • 15 g Zlatý klas
  • šťava z jedného pomaranča

Postup:

  1. Zapneme rúru na 170 °C
  2. Cesto vypracujeme zo všetkých surovín tak, aby sme ho dlho nemiesili. Dáme schladiť a následne nastrúhame na strúhadle s veľkými otvormi do formy s ø cca 24 cm. Hrúbka cesta by mala byť asi do max. 1 cm, s tým, že cesto nepritláčame. Malo by byť trocha nadýchané.
  3. Dáme zapiecť asi na 10-15 min pri 170-180 °C.
  4. Suroviny určené na náplň zmiešame a vylejeme na zapečený sušienkový korpus.
  5. Pečieme pri 135 - 145°C asi 40 min.
  6. Vyberieme dobre dáme schladiť.

Mangovo-pomarančové želé:

  • 1 ks zrelé mango alebo 350 ml mango pyré
  • 80 ml pomarančová šťava
  • 40 g kryštálový cukor
  • 1 číre želé-agar nie želatína
  • 200 ml voda (podľa potreby) 

Postup:

  1. Mango olúpeme a dužinu obrežeme okolo kôstky. Dužinu dobre rozmixujeme ponorným mixérom.
  2. Keď je potrebné, pridávame vodu. Prelejeme cez sitko. Takto dostaneme mangové pyré.
  3. Pridáme pomarančovú šťavu, kryštálový cukor a želé.
  4. Povaríme a vylievame na povrch vychladeného cheesecaku.

Zdobenie:

  • 3 bielky šľaháme spolu s 210 g kryštálového cukru
  • Urobíme pusinky, ktoré môžeme dofarbovať tak, že do zdobiaceho vrecka špajľou rozotrieme gélové farbivo a následne pridáme sneh.
  • Pusinky striekame na papier na pečenie. Sušíme pri 110 °C.
  • Na už vychladnutý cheesecake robíme zvolené ornamenty zvyšným snehom, ktoré môžeme opáliť flambovacou pištoľou.
  • Ďalej na zdobenie použijeme jedlé kvety.

​Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE