Bezlepkové tiramisu so slivkami z Pečie celé Slovensko

Tiramisu väčšina z nás veľmi dobre pozná. Mnohí si tento tradičný taliansky zákusok kávovej chuti s radosťou vychutnajú. Ak patríte k fanúšikom tejto dobroty, neváhajte si ju pripraviť doma, hoc aj v nie úplne tradičnej verzii. Toto slivkové tiramisu je dokonca bezlepkové, takže si na ňom môžu pochutnať aj celiatici. V relácii Pečie celé Slovensko ho pripravila súťažiaca Anna. 

Bezlepková piškóta:

  • 4 vajcia
  • 90 g kokosového cukru
  • 55 g pohánkovej celozrnnej hladkej múky
  • 55 g mandľovej múky
  • Štipka soli

Krém z mascarpone:

  • 750 g mascarpone
  • 7 vajec
  • 7 PL kokosového cukru
  • 7 PL mletého modrého maku
  • Štipka soli

Kávový karamel:

  • 100 g kokosového cukru
  • 100 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 1 PL espressa
  • Štipka soli

Slivky:

  • 500 g mrazených alebo čerstvých sliviek
  • 5 PL trstinového cukru
  • 100 ml rumu
  • 2 ČL škorice

Karamelový čips:

  • 1 bielok (cca.30g)
  • 30 g masla
  • 30 g kokosového cukru
  • 30 g hladkej celozrnnej ryžovej múky

Zdobenie:

  • Karamelový čips
  • 8 ks štvrtiek lyofilizovaných alebo čerstvých sliviek
  • 1 PL modrého maku
  • 1 PL bieleho maku
  • Čerstvá mäta

Postup prípravy tiramisu:

  1. Bezlepková piškóta – bielky vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom, jemne vmiešame do snehu. Na záver pridáme múky, jemne premiešame a vylejeme na plech (20x30cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 10 až 15 minút.
  2. Krém – bielky so štipkou soli vyšľaháme. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme mascarpone. Na záver vmiešame mak a vyšľahané bielky.
  3. Kávový karamel – smotanu s cukrom a kávou dáme do hrnca a za stáleho miešania zahrievame. Po prevretí, odstavíme. Pridáme štipku soli a premiešame.
  4. Slivky – cukor skaramelizujeme. Pridáme nakrájané slivky, rum a škoricu . Alkohol necháme odpariť, mierne podusíme a odstavíme.
  5. Karamelový čips – zmiešame cukor s maslom do hladka. Pridáme bielko. Na záver múku, všetko premiešame na hladké cesto. Tenkú vrstvu cesta (cca 3 mm) dáme na papier na pečenie a pečieme na 190 stupňov asi 8 až 10minút. Necháme úplne vychladnúť a polámeme.
  6. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom, jemne vmiešame do snehu. Na záver pridáme múky, jemne premiešame a vylejeme na plech (20x30cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 10 až 15 minút.
  7. Vrstvenie tiramisu – najprv si na dno misy dáme 2 PL kávového karamelu, cukrárskym vreckom dáme tenkú vrstvu makového krému. Nalámeme si bezlepkovú piškótu, vložíme do misky na makový krém. Opäť dáme 2 PL kávového karamelu priamo na piškótu. Nanesieme podusené slivky. Cukrárskym vreckom nanesieme makový krém. Ozdobíme mätou, karamelovým čipsom, slivkami a makom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE