Čo uvariť na obed? Skús tieto recepty na rýchle a chutné jedlá

jednoduché recepty na obed

Hľadáte jednoduché, rýchle a chutné recepty, ktoré zasýtia celú rodinu, no nezaberú vám hodiny v kuchyni? Pripravili sme pre vás niekoľko nápadov na obedy, ktoré zvládne pripraviť každý – bez ohľadu na kulinárske skúsenosti. Okrem klasických jedál vám ponúkame aj tip na menej tradičné recepty, aby ste mohli v kuchyni zažiariť!

Odporúčame: Rodičia - robte týchto 5 vecí pre šťastie vašich detí!

Klasika: Hovädzie guľky s rajčinovou omáčkou

Tieto šťavnaté guľky v rajčinovej omáčke sú ideálnou voľbou na rodinný obed.

Ingrediencie:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 vajce
  • 1/2 šálky strúhanky
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • Soľ, čierne korenie, oregano
  • 500 ml rajčinového pretlaku
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 ČL cukru
  • Olivový olej
  • Špagety alebo ryža na podávanie

Postup prípravy:

  1. V miske zmiešajte mäso s vajcom, strúhankou, cesnakom, soľou, korením a oreganom. Vytvorte menšie guľky.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej a guľky opečte z každej strany do zlatista. Vyberte ich bokom.
  3. Na tej istej panvici opražte cibuľu, pridajte rajčinový pretlak a dochuťte cukrom, soľou a čiernym korením. Nechajte variť 10 minút.
  4. Guľky vložte späť do omáčky a varte ďalších 15 minút.
  5. Podávajte so špagetami alebo ryžou a posypte čerstvou bazalkou.

Odporúčame: Zdravé recepty na rýchly obed: 5 jednoduchých tipov!

mäsové guľky

Mediteránska lahôdka: Šalát s grilovanými baklažánmi a fetou

Ľahký a zdravý šalát, ktorý je ideálny, ak chcete niečo ľahšie a sledujete si ručičku na váhe.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký baklažán
  • 150 g feta syra
  • Hrsť cherry paradajok
  • 1/4 uhorky
  • Mix listového šalátu (rukola, špenát)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • Soľ, čierne korenie

Postup prípravy:

  1. Baklažán nakrájajte na plátky, potrite olivovým olejom a ugrilujte do mäkka.
  2. Cherry paradajky a uhorku nakrájajte na menšie kúsky.
  3. V miske zmiešajte šalát s paradajkami, uhorkou a grilovaným baklažánom.
  4. Posypte rozdrobenou  fetou a pokvapkajte zálievkou z olivového oleja a citrónovej šťavy.
  5. Dochucujte soľou a čiernym korením podľa chuti.

Niečo exotické: Krémové kari s kuracím mäsom a kokosovým mliekom

Toto jedlo vás prenesie do ďalekej Ázie a poteší svojou hĺbkou chutí.

Ingrediencie:

  • 400 g kuracích pŕs
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 PL červenej karí pasty
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • Soľ, čierne korenie
  • Ryža na podávanie

Postup prípravy:

  1. Na panvici rozohrejte trochu oleja, pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte do mäkka.
  2. Pridajte karí pastu a kurkumu, krátko opražte, aby sa uvoľnili arómy.
  3. Vložte na kúsky nakrájané kuracie mäso a restujte, kým sa nezatiahne.
  4. Zalejte kokosovým mliekom, dochuťte soľou a čiernym korením a varte 15-20 minút.
  5. Podávajte s dusenou ryžou a posypte čerstvým koriandrom.

Sladká bodka: Jablkové lievance so škoricou

Tieto rýchle lievance sú skvelé nielen ako dezert, ale aj na sladký obed.

Ingrediencie:

  • 2 väčšie jablká
  • 1 vajce
  • 150 ml mlieka
  • 100 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL škorice
  • 1 PL cukru
  • Štipka soli
  • Maslo na vyprážanie

Postup prípravy:

  1. Jablká nastrúhajte na jemnom strúhadle.
  2. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor, soľ a škoricu.
  3. Pridajte vajce, mlieko a nastrúhané jablká. Vymiešajte hladké cesto.
  4. Na panvici rozohrejte maslo a lyžicou tvarujte lievance. Smažte z oboch strán do zlatista.
  5. Podávajte s medom, jogurtom alebo čerstvým ovocím.
  6. Prečítajte si!: Marionetové vrásky: Príčiny, prevencia a účinné metódy liečby

Tipy pre úspešné varenie:

  • Plánujte dopredu: Jednoduchý jedálniček na týždeň vám ušetrí čas aj stres.
  • Investujte do dobrých nástrojov: Kvalitná panvica alebo kuchynský robot môžu robiť zázraky.
  • Nebojte sa improvizácie: Chýba vám surovina? Skúste ju nahradiť niečím podobným, čo máte doma.

S týmito receptami bude každý obed zážitkom! Experimentujte a nájdite svoje nové obľúbené jedlo. Varenie nemusí byť len povinnosťou či každodennou rutinou. S týmito receptami sa môže stať príjemnou chvíľou na sebarealizáciu, kreatívnym dobrodružstvom alebo spôsobom, ako potešiť seba aj svojich blízkych. 

Tradičné jedlá nás vrátia do detských čias, exotické chute otvoria dvere do vzdialených krajín, ľahké šaláty osviežia a sladké pochúťky prinesú úsmev na tvár každému, kto ich ochutná. Nemusíte byť šéfkuchárom, aby ste dokázali pripraviť chutné a výživné jedlá, stačí trochu času, chuť experimentovať a kvalitné suroviny. 

Pamätajte, že každé jedlo, ktoré pripravíte s láskou, má hodnotu presahujúcu samotné chute – spája ľudí, prináša radosť a vytvára nezabudnuteľné momenty. Tak sa nebojte skúšať nové veci a objavovať nové obľúbené recepty. Prajeme vám veľa radosti z varenia a dobrú chuť pri každom jedle! 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE