Krémová polievka z pečenej hokkaido tekvice a paradajok

Jeseň je taktiež sezónou tekvíc, preto dnes prinášame tip na fantastickú dobrotu z obľúbenej hokkaido tekvice. Táto tekvica je bohatá na vitamíny skupiny B, draslík, horčík, mangán, meď i betakarotén, z ktorého sa v našom tele tvorí dôležitý vitamín A. Práve preto sa tento druh tekvice oplatí zahrnúť do svojej stravy. Tradične sa z hokkadio tekvice pripravuje polievka. Vyskúšali ste však už krémovú polievku z pečenej tekvice? Ak nie, je čas to napraviť!

Tento jednoduchý recept zvládne každý. Zeleninu len stačí poukladať na pekáč a upiecť, následne rozmixovať a dokonalá polievka, ktorá zahreje počas sychravých jesenných dní, je na svete. Čo na ňu poviete?

Suroviny na polievku z pečenej tekvice:

  • 1 menšia hokkaido tekvica
  • 250 g cherry paradajok (alebo 2 – 3 veľké paradajky)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 hlavička strúčiku cesnaku
  • 1 smotana na varenie (cca 200 ml)
  • olivový olej
  • soľ a čierne korenie
suroviny na hokkaido polievku

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Postup prípravy polievky z pečenej tekvice:

  • Tekvicu umyjeme, prekrojíme a zbavíme jadierok. Hokkaido tekvicu môžete ošúpať, ale nie je to potrebné. Tento druh tekvice je možné konzumovať aj so šupkou. Tá pri pečení krásne zmäkne.
  • Očistenú tekvicu nakrájame na menšie kocky a poukladáme na plech s papierom na pečenie, prípadne do zapekacej misky, trochu vytretej olivovým olejom. 
  • K tekvicu pridáme paradajky. Ak použijeme veľké paradajky, môžeme ich prekrojiť na polovicu. Pridáme aj očistenú a na štvrťky nakrájanú cibuľu, taktiež hlavičku cesnaku so rezaným vrchom.
  • Následne všetko pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a okoreníme. Trošku oleja nalejeme aj priamo do cesnakovej hlávky a tiež posolíme. 
  • Pečieme pri teplote 180 °C do zmäknutia, čo potrvá v závislosti od tvrdosti tekvice asi 30 až 45 minút.
  • Následne upečenú zeleninu presunieme do hrnca, z hlávky cesnaku tiež vytlačíme strúčiky. Pridáme trochu horúcej vody a všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Vodu pridáme podľa toho, akú hustú chceme mať polievku. 
  • Dáme na oheň, prilejeme smotanu na varenie a podľa chuti ešte osolíme a okoreníme, prípadne pridáme aj iné koreniny a bylinky (napr. mletý zázvor). 
  • Necháme chvíľku prevrieť a odstavíme. Môžeme podávať. Dobrú chuť!

TIP: Pri pečení surovín na krémovú hokkaido polievku môžete na plech pridať aj o jeden či dva cesnaky viac, z ktorých môžete následne pripraviť famóznu nátierku z pečeného cesnaku

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE