Jeseň je taktiež sezónou tekvíc, preto dnes prinášame tip na fantastickú dobrotu z obľúbenej hokkaido tekvice. Táto tekvica je bohatá na vitamíny skupiny B, draslík, horčík, mangán, meď i betakarotén, z ktorého sa v našom tele tvorí dôležitý vitamín A. Práve preto sa tento druh tekvice oplatí zahrnúť do svojej stravy. Tradične sa z hokkadio tekvice pripravuje polievka. Vyskúšali ste však už krémovú polievku z pečenej tekvice? Ak nie, je čas to napraviť!
Tento jednoduchý recept zvládne každý. Zeleninu len stačí poukladať na pekáč a upiecť, následne rozmixovať a dokonalá polievka, ktorá zahreje počas sychravých jesenných dní, je na svete. Čo na ňu poviete?
Suroviny na polievku z pečenej tekvice:
- 1 menšia hokkaido tekvica
- 250 g cherry paradajok (alebo 2 – 3 veľké paradajky)
- 1 väčšia cibuľa
- 1 hlavička strúčiku cesnaku
- 1 smotana na varenie (cca 200 ml)
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
Postup prípravy polievky z pečenej tekvice:
- Tekvicu umyjeme, prekrojíme a zbavíme jadierok. Hokkaido tekvicu môžete ošúpať, ale nie je to potrebné. Tento druh tekvice je možné konzumovať aj so šupkou. Tá pri pečení krásne zmäkne.
- Očistenú tekvicu nakrájame na menšie kocky a poukladáme na plech s papierom na pečenie, prípadne do zapekacej misky, trochu vytretej olivovým olejom.
- K tekvicu pridáme paradajky. Ak použijeme veľké paradajky, môžeme ich prekrojiť na polovicu. Pridáme aj očistenú a na štvrťky nakrájanú cibuľu, taktiež hlavičku cesnaku so rezaným vrchom.
- Následne všetko pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a okoreníme. Trošku oleja nalejeme aj priamo do cesnakovej hlávky a tiež posolíme.
- Pečieme pri teplote 180 °C do zmäknutia, čo potrvá v závislosti od tvrdosti tekvice asi 30 až 45 minút.
- Následne upečenú zeleninu presunieme do hrnca, z hlávky cesnaku tiež vytlačíme strúčiky. Pridáme trochu horúcej vody a všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Vodu pridáme podľa toho, akú hustú chceme mať polievku.
- Dáme na oheň, prilejeme smotanu na varenie a podľa chuti ešte osolíme a okoreníme, prípadne pridáme aj iné koreniny a bylinky (napr. mletý zázvor).
- Necháme chvíľku prevrieť a odstavíme. Môžeme podávať. Dobrú chuť!
TIP: Pri pečení surovín na krémovú hokkaido polievku môžete na plech pridať aj o jeden či dva cesnaky viac, z ktorých môžete následne pripraviť famóznu nátierku z pečeného cesnaku.