V pohanských kultúrach existoval pred mnohými stáročiami mýtus, ktorý hovoril o kríku života a smrti. Ten mal byť bránou do podsvetia pre tých, ktorí stratili niť života, a zároveň mal slúžiť živým ako spojenie so svojimi blízkymi zosnulými počas rituálov spojenia v magických chvíľach rozjímania.
V dobách dávno minulých sa nenašiel nikto, kto by tento krík odpílil, olámal či vyťal. Rástol pri obydliach ľudí, pričom prežil mnohé pokolenia. A rastie dodnes! Ten ker sa volá BAZA ČIERNA (Sambucus nigra), a práve začína jej sezóna.
Odporúčame: Ako zatočiť s vráskami? Máme pre vás užitočné rady a jeden SKVELÝ TIP!
Sezóna bazy je tu!
Vôňa bazy je nezameniteľná, ako aj sirup z jej nádherných kvetov. Jeho chuť je jedinečná a neodolateľná! Je ideálna do osviežujúcich limonád počas teplých jarných a letných dní, ale využije sa aj pri pečení rôznych dobrôt. Pri jeho príprave ale nešetrite s množstvom – máme pre vás totiž recept, ktorý je zaručene ten najlepší.
Recept na bazový sirup
Čo budeme potrebovať:
- 30 veľkých chuchvalcov kvetov bazy čiernej,
- 2 veľké citróny alebo 4 lyžičky kyseliny citrónovej,
- 2 kg cukru (kryštálový cukor),
- 2 litre prevarenej vody, už vychladnutej.
Postup:
- kvety bazy zľahka premyjeme vodou a zbavíme ich najsilnejších častí stopiek,
- zalejeme ich prevarenou vodou a pridáme umytý, na kolieska nakrájaný citrón (prípadne kyselinu citrónovú), potom necháme odstáť 24 hodín,
- na ďalší deň sirup precedíme cez jemné plátno do vopred pripraveného hrnca,
- následne pridáme cukor, ktorý miešaním dôkladne rozpustíme, krátko povaríme a nakoniec plníme do fliaš.
Takto pripravený bazový sirup vydrží v temnej chladnej miestnosti aj niekoľko mesiacov. Po otvorení fľašu so sirupom ale skladujte radšej v chladničke, aby sa nepokazil a nestratil svoju jedinečnú chuť.
Odporúčame aj: Trápia vás nechty, vlasy a pleť? Máme jednoduché riešenie!