Vegánske alternatívy syra z mandlí alebo kešu orieškov ponúkajú výnimočnú chuť, krémovú textúru a výživné benefity, ktoré ocenia nielen vegáni, ale aj všetci, ktorí sa zaujímajú o zdravé stravovanie alebo majú zdravotný problém s mliečnymi potravinami. Vytvorte si lahodný syr priamo u vás doma, pričom môžete experimentovať s rôznymi chuťami a prísadami podľa vlastného gusta.
Čo si pripraviť na výrobu rastlinného syra
Na výrobu vegánskeho syra budete potrebovať iba pár základných surovín. Hlavnou ingredienciou sú mandle alebo kešu oriešky, ktoré je nutné pred spracovaním namočiť do vody. Tento krok zmäkčí orechy a postará sa o hladkú a krémovú konzistenciu výsledného produktu.
Ďalšími nevyhnutnými surovinami sú citrónová šťava, ktorá dodá syru kyslosť, a droždie, ktoré prinesie typickú „syrovú" chuť. Môžete tiež použiť cesnak, bylinky, soľ alebo koreniny na dochutenie podľa vášho vkusu. Na samotný proces výroby budete potrebovať mixér, ktorý dokáže orechy rozmixovať dohladka, a formu na syr, aby mal hotový produkt požadovaný tvar.
Odporúčame: Ako pripraviť famózne pistáciové tiramisu? Tento dezert budete milovať!
Domáci vegánsky syr z kešu orechov
Ingrediencie:
- 200 g kešu orieškov (nesolených, nelúpaných)
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL lahôdkového droždia
- 1/2 ČL soli (alebo podľa chuti)
- 1 strúčik cesnaku (voliteľné, pre výraznejšiu chuť)
- 100 ml vody (prispôsobiť podľa želanej konzistencie)
- 1/4 ČL mletej údenej papriky alebo byliniek podľa chuti (voliteľné)
Postup:
- Kešu oriešky vložte do misky a zalejte vodou. Nechajte ich namočené aspoň 4-6 hodín, ideálne cez noc. Potom ich dobre opláchnite pod tečúcou vodou.
- Kešu vložte do mixéra. Pridajte citrónovú šťavu, lahôdkové (výživové) droždie, soľ a vodu. Ak máte radi cesnak, pridajte aj očistený strúčik. Všetko mixujte, kým nezískate úplne hladkú a krémovú konzistenciu. Ak je zmes príliš hustá, pridajte po lyžiciach viac vody.
- Do hotovej zmesi môžete pridať údenú papriku, sušené bylinky, čerstvý kôpor, tymian alebo rozmarín podľa chuti. Krátko premiešajte, aby sa chute rovnomerne rozložili.
- Krémovú zmes preložte do malej formy vystlanej gázou alebo potravinovou fóliou. Uhlaďte povrch a zakryte. Formu uložte do chladničky na minimálne 4 hodiny, aby syr stuhol a získal pevnejšiu textúru.
- Po stuhnutí vyberte syr z formy. Môžete ho ozdobiť čerstvými bylinkami alebo posypať mletou paprikou. Hotový syr skladujte v uzavretej nádobe v chladničke, kde vydrží 5-7 dní.
Odporúčame: Rýchle kefírové šišky: Lahodná pochúťka pripravená za pár minút
freepik.comBezmliečna náhrada syra z mandlí
Ak chcete použiť mandle namiesto kešu, postup je rovnaký, avšak pred namočením je potrebné mandle olúpať. Mandle majú jemnejšiu chuť, a preto sa odporúča pridať viac výživového droždia alebo iné koreniny na zvýraznenie syrovej chuti. Tento syr je výborný ako nátierka na chlieb alebo príloha k šalátom.
Alternatívy a experimenty
Jednou z výhod vegánskeho syra je možnosť nekonečného experimentovania. Ak chcete vytvoriť na syre kôrku, môžete ho krátko piecť v rúre alebo ho nechať sušiť na vzduchu. Jemne kyslú chuť a autentickejšiu syrovú textúru dosiahnete, ak do zmesi pridáte probiotiká a necháte syr fermentovať pri izbovej teplote niekoľko hodín. Syr môžete dochutiť karí korením, kurkumou alebo sušenými paradajkami, získa mierne exotickú chuť.
Odporúčame: Najväčšie chyby pri varení domáceho vývaru, kvôli ktorým nechutí ani nevyzerá najlepšie
Kto neochutná vegánsky syr, neuverí...
Vegánsky syr z mandlí alebo kešu je všestranný doplnok vašej kuchyne. Môžete ho používať ako nátierku, pridávať do šalátov alebo ho použiť ako náhradu tradičného syra v rôznych receptoch. Hotový syr skladujte v chladničke, kde vydrží čerstvý približne týždeň.
Bez ohľadu na to, či hľadáte rastlinnú alternatívu syra, alebo len chcete vyskúšať niečo nové a tešiť sa z vlastnoručne vyrobených produktov, tento syr vás svojou chuťou určite prekvapí.
Zdroj úvodnej fotky: freepik.com