Pirohy patria k typickým slovenským jedlám. Tentokrát však zabudnite na bryndzové s vyskúšajte niečo nové. Janka v relácii Pečie celé Slovensko pripravila pirohy s tvarohovo-kôprovou plnkou a podávala ich so šípkovou omáčkou. Ak vás táto netradičná kombinácia zaujala, vyskúšajte jej recept nižšie.
Suroviny na cesto:
- 600 g hladkej múky
- 200 g zemiakov
- 80 g mrkvy
- Soľ
- 1 vajce
Plnka do pirohov:
- 250 g tvarohu
- Čerstvý kôpor
- Soľ
- Čierne korenie
- Tzatziki
- 30 g masla
Omáčka k pirohom:
- 0,2 l šípkového pyré
- 1 menšia cibuľa
- 50 g masla
- Balsamico
- Čierne korenie
- 0,1 l vody
- kryštálový cukor
- čili papričky viacerých farieb
Postup prípravy pirohov:
- Zemiaky dáme variť a 5 minút pred koncom pridáme aj mrkvu. Do misky dáme uvarené zemiaky s mrkvou a popučíme najemno. Pridáme polovicu múky vajce, soľ a začneme miesiť. Zmes si určite bude pýtať múku, ktorú pridávame postupne. Vypracujeme vláčne cesto.
- Plnka – tvaroh si popučíme, pridáme podľa chuti kôpor, soľ, korenie, tzatziki a dôkladne premiešame.
- Omáčka – ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na drobno a dáme smažiť na maslo. Keď je hotová, pridáme balsamico, ktoré trochu zasmažíme, Pridáme šípkové pyré, vodu, koreniny a poprípade cukor. Chvíľku povaríme, nech sa chute spoja. Odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom a precedíme. Pridáme čili papričky podľa chuti.
- Pirohy – cesto si vyvaľkáme na hrúbku 3 až 4 milimetre a vykrojíme kruhy s priemerom 9 cm a plníme tvarohovou plnkou. Preložíme na polovicu a postláčame vidličkou. Hotové dáme variť do vody na cca 10 minút. Vyberieme a dáme do misky a zalejeme rozpusteným maslom. Poukladáme na tanier posypeme plnkou, ktorá nám zostala a môžeme preliať omáčkou alebo si ju môžeme dať vedľa a pirohy si v nej namáčať.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko