Neviete, čo pripraviť rodine na obed alebo chcete pre niekoho uvariť špeciálnu večeru? V tom prípade skúste túto morčaciu lístkovú roládu Wellington. Roláda je plnená morčacími prsami, slaninkou, bielymi hubami, sušenými brusnicami a šampiňónmi. Stačí k tomu pripraviť prílohu a chutná dobrota je na svete. Recept prináša Tánička z relácie Pečie celé Slovensko.
Lístkové cesto:
- 300 g hladkej múky
- 150 g vody izbovej teploty
- 1/2 ČL soli
- 270 g masla
Suroviny na plnku:
- 1 kg morčacích pŕs
- 4 ks mandarínok
- 4-6 ks klinčekov
- 1 ks tyčinka škorice
- 1/2 ČL cukru
- 110 g sušených brusníc
- 2-3 vetvičky tymiánu
- 1 citrón
- 20 g sušených bielych húb
- 200 g plátkov slaniny
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ks cibuľa
- 500 g šampiňónov
- 250 ml vína marsala
- 15 g masla
- Soľ
- Korenie
- Olivový olej
+ na ozdobenie mikrobilinky
Postup prípravy rolády:
- Do misy kuchynského robota si nasypeme múku a soľ, pridáme vodu a vymiesime cesto. Necháme ho odpočinúť pri izbovej teplote 30 minút. Potom na rozvaľkané cesto dáme vychladené maslo. Znova rozvaľkáme a dáme do chladničky na 30-40 minút. To isté robíme 3-krát. Cesto je potom pripravené.
- Plnka – nastrúhame kôru z mandarínok a citrónu. Pridáme šťavu z mandarínok a cukor, klinčeky a škoricu. Varíme na miernom ohni 4-5 minút. Odstránime škoricu a klinčeky a vmiešame sušené brusnice. Varíme 5-7 minút. Brusnice rozpučíme na pyré pomocou mixéra.
- Morčacie prsia rozkrojíme. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme korením a soľou. Potom mäso dôkladne potrieme brusnicovou omáčkou. Posypeme polovicou lístkov tymianu a zrolujeme, aby omáčka zostala vo vnútri. Preložíme do zapekacej misy, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme citrónovou kôrou a tymianom. Pridáme korenie a soľ, do mäsa zo všetkých strán trochu votrieme korenie, prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov na 60-70 minút.
- Huby a cibuľu nakrájame na drobno, sušené hríby namočíme na 5 minút do horúcej vody. Slaninu opražíme do zlatista. Na panvici orestujeme cesnak a pridáme k nemu cibuľu. Vyprážame, kým sa skaramelizuje. Pridáme namočené hríby. Trochu orestujeme a pridáme huby. Dusíme, kým sa všetka tekutina z húb neodparí. Potom pridajte marsalu a úplne ju prevaríme.
- Pridáme kúsok masla, soľ, korenie a opäť trochu podusíme. Vyprážané huby rozmixujeme mixérom. Po upečení vyberieme mäso z rúry a necháme oddýchnuť.
- Rozvaľkáme 2 vrstvy lístkového cesta väčšie ako mäso. Polovicu hubovej omáčky rovnomerne rozotrieme na cesto. Na huby položíme polovicu opraženej slaniny. Položíme mäso a potrieme ju zvyšnou hubovou omáčkou zo všetkých strán. Vyložíme druhou polovicou slaniny. Prikryjeme druhým plátom cesta a preložíme cez okraje, pričom mäso vo vnútri uzavrieme, aby počas pečenia nevytiekla šťava.
- Potrieme vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 50 minút. Na konci dozdobíme nastrúhanou kôrou mandarínky, kúskami slaniny a vetvičkami tymianu.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko