Morčacia lístková roláda Wellington z Pečie celé Slovensko

Neviete, čo pripraviť rodine na obed alebo chcete pre niekoho uvariť špeciálnu večeru? V tom prípade skúste túto morčaciu lístkovú roládu Wellington. Roláda je plnená morčacími prsami, slaninkou, bielymi hubami, sušenými brusnicami a šampiňónmi. Stačí k tomu pripraviť prílohu a chutná dobrota je na svete. Recept prináša Tánička z relácie Pečie celé Slovensko. 

Lístkové cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g vody izbovej teploty
  • 1/2 ČL soli
  • 270 g masla

Suroviny na plnku:

  • 1 kg morčacích pŕs
  • 4 ks mandarínok
  • 4-6 ks klinčekov
  • 1 ks tyčinka škorice
  • 1/2 ČL cukru
  • 110 g sušených brusníc
  • 2-3 vetvičky tymiánu
  • 1 citrón
  • 20 g sušených bielych húb
  • 200 g plátkov slaniny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks cibuľa
  • 500 g šampiňónov
  • 250 ml vína marsala
  • 15 g masla
  • Soľ
  • Korenie
  • Olivový olej

+  na ozdobenie mikrobilinky

Postup prípravy rolády:

  1. Do misy kuchynského robota si nasypeme múku a soľ, pridáme vodu a vymiesime cesto. Necháme ho odpočinúť pri izbovej teplote 30 minút. Potom na rozvaľkané cesto dáme vychladené maslo. Znova rozvaľkáme a dáme do chladničky na 30-40 minút. To isté robíme 3-krát. Cesto je potom pripravené.
  2. Plnka – nastrúhame kôru z mandarínok a citrónu. Pridáme šťavu z mandarínok a cukor, klinčeky a škoricu. Varíme na miernom ohni 4-5 minút. Odstránime škoricu a klinčeky a vmiešame sušené brusnice. Varíme 5-7 minút. Brusnice rozpučíme na pyré pomocou mixéra.
  3. Morčacie prsia rozkrojíme. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme korením a soľou. Potom mäso dôkladne potrieme brusnicovou omáčkou. Posypeme polovicou lístkov tymianu a zrolujeme, aby omáčka zostala vo vnútri. Preložíme do zapekacej misy, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme citrónovou kôrou a tymianom. Pridáme korenie a soľ, do mäsa zo všetkých strán trochu votrieme korenie, prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov na 60-70 minút.
  4. Huby a cibuľu nakrájame na drobno, sušené hríby namočíme na 5 minút do horúcej vody. Slaninu opražíme do zlatista. Na panvici orestujeme cesnak a pridáme k nemu cibuľu. Vyprážame, kým sa skaramelizuje. Pridáme namočené hríby. Trochu orestujeme a pridáme huby. Dusíme, kým sa všetka tekutina z húb neodparí. Potom pridajte marsalu a úplne ju prevaríme.
  5. Pridáme kúsok masla, soľ, korenie a opäť trochu podusíme. Vyprážané huby rozmixujeme mixérom. Po upečení vyberieme mäso z rúry a necháme oddýchnuť.
  6. Rozvaľkáme 2 vrstvy lístkového cesta väčšie ako mäso. Polovicu hubovej omáčky rovnomerne rozotrieme na cesto. Na huby položíme polovicu opraženej slaniny. Položíme mäso a potrieme ju zvyšnou hubovou omáčkou zo všetkých strán. Vyložíme druhou polovicou slaniny. Prikryjeme druhým plátom cesta a preložíme cez okraje, pričom mäso vo vnútri uzavrieme, aby počas pečenia nevytiekla šťava.
  7. Potrieme vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 50 minút. Na konci dozdobíme nastrúhanou kôrou mandarínky, kúskami slaniny a vetvičkami tymianu.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE