O mrkve sa vie, že je zdravá a mala by byť súčasťou nášho jedálnička. No dá sa z nej pripraviť napríklad chutný dezert? Samozrejme, že dá! Presvedčí vás o tom Alenka z relácie Pečie celé Slovensko, ktorá upiekla lahodný mrkvový koláč s ananásovým krémom. Túto kombináciu chutí budete milovať. Presvedčte sa sami!
Cesto:
- 1,5 hrnčeka hnedého cukru
- 4 vajíčka
- 1 hrnček oleja
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička škorice
- 4 hrnčeky strúhanej mrkvy
- 1/2 hrnčeka nasekaných orechov
- 1 jablko /nastrúhané/
Postup: Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny a potom už len postupne vmiešavame všetko ostatné. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, pečieme pri 180 stupňoch do zlatista.
Ananásový curd:
- 4 veľké vajcia
- 4 veľké žĺtky
- 300 ml ananásový kompót so šťavou - ananás nesmie byť čerstvý pretože obsahuje bromelaín, kvôli ktorému krém nezhustne.
- 4 lyžice Zlatého klasu
- 4 lyžice masla
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 500 g mascarpone
- 100 g práškový cukor
Postup: Vajcia, žĺtky, ananásový kompót, cukor a Zlatý klas dáme do misy a vyšľaháme. Nalejeme do stredného hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme z ohňa a vmiešame maslo. Krém precedíme cez sitko, prelejeme do misy, zakryjeme fóliou a necháme vychladiť.
Šľahačku vyšľaháme do tuha spolu s práškovým cukrom, pridáme mascarpone a po častiach vychladený ananásový krém. Na zdobenie môžeme použiť opražené lieskové a vlašské orechy, čerstvé ovocie /maliny, čučoriedky a černice/ aj mätu.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko