RECEPT: Mrkvový koláč s ananásovým krémom z Pečie celé Slovensko

O mrkve sa vie, že je zdravá a mala by byť súčasťou nášho jedálnička. No dá sa z nej pripraviť napríklad chutný dezert? Samozrejme, že dá! Presvedčí vás o tom Alenka z relácie Pečie celé Slovensko, ktorá upiekla lahodný mrkvový koláč s ananásovým krémom. Túto kombináciu chutí budete milovať. Presvedčte sa sami!

Cesto:

  • 1,5 hrnčeka hnedého cukru
  • 4 vajíčka
  • 1 hrnček oleja
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička škorice
  • 4 hrnčeky strúhanej mrkvy
  • 1/2  hrnčeka nasekaných orechov
  • 1 jablko /nastrúhané/

Postup: Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny a potom už len postupne vmiešavame všetko ostatné. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, pečieme pri 180 stupňoch do zlatista. 

Ananásový curd:

  • 4 veľké vajcia
  • 4 veľké žĺtky
  • 300 ml  ananásový kompót so šťavou  - ananás nesmie byť čerstvý pretože obsahuje bromelaín, kvôli ktorému krém nezhustne.
  • 4 lyžice Zlatého klasu
  • 4 lyžice masla
     
  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 500 g mascarpone
  • 100 g práškový cukor

Postup: Vajcia, žĺtky, ananásový kompót, cukor a Zlatý klas dáme do misy a vyšľaháme. Nalejeme do stredného hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme z ohňa a vmiešame maslo. Krém precedíme cez sitko, prelejeme do misy, zakryjeme fóliou a necháme vychladiť. 

Šľahačku vyšľaháme do tuha spolu s práškovým cukrom, pridáme mascarpone a po častiach vychladený ananásový krém. Na zdobenie môžeme použiť opražené lieskové a vlašské orechy, čerstvé ovocie /maliny, čučoriedky a černice/ aj mätu. 

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE